Úterý, 23. dubna 2024

Vinaři z Českého lesa

Letošní sezona byla pro včelaře jednou z nejhorších za poslední desetiletí. Vyrazit na výlet s chutí medu se ale vyplatí i tak

Vinaři z Českého lesa

V Pasečnici uprostřed Českého lesa ochutnáte nejen jeho různé druhy, ale především medové víno. Pro někoho možná překvapivě může být i suché.

Kdy a kde lidé poprvé popíjeli alkohol, se už asi nikdy nedozvíme. Podle řady vědců ale oním nejstarším alkoholickým nápojem nebylo pivo ani víno, ale nejspíš tekutina vyrobená kvašením medu a ovoce. "Dříve se medoviny pilo hodně a vypadala úplně jinak, tu dnešní byste asi celý večer popíjet nemohli," říká Jaroslav Lstibůrek, jenž si na výrobě medoviny a medového vína založil živnost.

Jeho podnik najdete v horní části vesnice Pasečnice na Domažlicku. Poté, co projedete kolem školky, je to poslední dům po pravé straně. Nečekejte žádné velké značení, ceduli upozorňující na výrobu medového vína objevíte až u vchodových dveří přístupných ze zahrady. Jediným poznávacím znamením jsou tak úly rozestavěné pár metrů od domu.

S chovem včel začali manželé Lstibůrkovi už před deseti lety, a protože se pan Jaroslav předchozí tři desetiletí věnoval pivovarnictví, napadlo ho zkusit uplatnit své zkušenosti a znalosti chemie při výrobě vína. "Trvalo sedm let, než jsme si dovolili jít na trh. Nejtěžší bylo dosáhnout jiskrné barvy, čirosti a toho, aby nápoj v této podobě vydržel dlouho v lahvi," vysvětluje pan Lstibůrek.

Česká medovina musí být sladká

Na medovinu narazí turista na trzích i v leckterém supermarketu, výrobce medového vína byste ale spočítali na prstech jedné ruky. A jak že se tyto nápoje liší? Obecně jde sice o dva různé názvy téhož nápoje, české zákony ale určují, že medovina musí obsahovat alespoň deset procent alkoholu a 40 gramů cukru na litr. Tím je dané, že jde o velice sladký nápoj, který se nedá konzumovat ve větším množství. Chce-li včelař připravit méně sladký nápoj, u něhož se dá posedět celý večer, musí ho nazvat vínem.

S vínem má ostatně hodně společného - jak širokou škálu chutí, tak i způsoby výroby. Když vejdete do místnosti, kde medové víno zraje v nerezových tancích, budete si připadat jako v klasickém vinařství. Zatímco ovocné či jiné tóny ve vůni i chuti určují u klasického vína jednotlivé odrůdy, u vína medového jde o to, z jakého medu je vyrobeno. Jinak chutná víno z lesního medu, jinak z květového; rozdíly se poznají i v tom, které rostliny zrovna včely opilovaly. V Pasečnici se setkáte nejčastěji s medem řepkovým a pampeliškovým.

"Medy skladujeme po jednotlivých šaržích, liší se i podle toho, z jakého pocházejí včelstva. Část včelstev máme v lese v CHKO v Českém lese. Nejsou tam žádné stavby ani kulturní rostliny. Med pak chutná úplně jinak než ze včelstev, která máme doma na zahradě," vypráví pan Lstibůrek.

Nejlepší víno je z lesního medu

Právě víno z lesního medu doporučuje nejvíce, je příjemnější a harmonické. Kromě něj a vína z medu květového nabízí i víno s příchutí rybízu a jablek - do medového základu se přidává šťáva z vymačkaného ovoce. Jablka vybírá spíše ta méně sladká s výraznější kyselinkou, nic na způsob kalvadosu proto nečekejte.

Koupit si ale můžete i medovinu dochucenou chmelem a zázvorem a nakonec i samotný med, na jehož etiketě se dozvíte i označení šarže, podle které lze odvodit i datum sběru a stáčení. Z vín si prý většina zákazníků vybírá ta sladší, z medu ale lze vyrobit i suchá, která se hodí k rybám nebo drůbeži.

"Výrobu každému rádi ukážeme, jen je potřeba předem zavolat. Možná k nám časem zamíří i autobusy z Bavorska," říká pan Lstibůrek a ukazuje katalog zážitkové turistiky, v němž figuruje. Čeští zákazníci si ale k medovému vínu nacházejí cestu jen pozvolna. Souvisí to i s malým objemem výroby: Lstibůrkovi ročně vyrobí jen asi tisícovku lahví, které lze koupit jen přes internet nebo v několika málo prodejnách v regionu.

Nabídky z Prahy podnikatel odmítá, růst nepotřebuje: "Jsme převážně ve farmářských prodejnách a záleží nám na životním prostředí. Kdyby se nápoj vozil po celé republice, ztrácelo by to smysl." Začínajícím včelařům rád poradí, osobně i na webu: "Neberu to tak, že bych si měl zkušenosti schovávat jako nějaký recept po babičce. Kvalita medoviny by se měla zvednout, pomoci může každý nový výrobce. Zatímco kvalita vína révového je striktně hlídána zákonem, u medoviny tomu tak není. To se neblaze projevuje na její kvalitě." Po ochutnání vína, které je vyrobeno jen z medu a vody, nezbývá než mu dát za pravdu.

MAZER CUP

Největší světovou soutěž výrobců medoviny hostí město Boulder v USA. O ceny tu bojují stovky domácích i průmyslových výrobců.

JAK SE TAM DOSTAT

Pasečnice leží nedaleko Domažlic, z nich pojedete směrem na hraniční přechod Folmava. Z Plzně je to asi 65 kilometrů.


TIP NA VÝLET

VÝSTUP NA ČERCHOV
Mezi symboly Chodska patří 1042 metrů vysoká hora Čerchov s rozhlednou, nejvyšší vrchol Českého lesa. Kolem Čerchova vede propletenec cyklostezek, v zimě zase běžkařských stop.

KDE SE UBYTOVAT

HOTEL SOKOLSKÝ DŮM
Slušný výběr ubytování všech kategorií nabízejí nedaleké Domažlice. Přímo na historickém náměstí můžete přespat v hotelu Sokolský dům, cena za dvojlůžkový pokoj je 900 Kč.

KAM NA JÍDLO


BABYLON

Hned několik restaurací se nabízí v tři kilometry vzdálené obci Babylon, známém chodském rekreačním středisku. Zkusit můžete třeba pizzerii Paradiz.

AUTOR: Milan Rokos

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů