Čtvrtek, 25. dubna 2024

Audit českých hor

Lyžování v Česku je nejen nejsnáze dostupné, ale i dost pestré. Na Pradědu se spustíte dolů z více než 1400 metrů nad mořem, zatímco v jihomoravských Němčičkách z 240. Na Ještěd dojedete tramvají a na odlehlém beskydském Gruni budete jako na konci světa.

Audit českých hor

Nejvšestrannější

Špindlerův Mlýn
Nadmořská výška: 702-1235 m n. m.
Lanovky a vleky: 5 lanovek, 11 vleků
Sjezdovky: 25 km (9 km modré - 13 km červené - 3 km černé)
Skipas: nový ceník bude zveřejněn až po 27.11.
Doprava: autem z Prahy 152 km, 2 hod.
Ubytování: Harmony Club Hotel (od 1900 Kč os./noc)
www.skiareal.cz

Někdo jezdí do Špindlerova Mlýna lyžovat a jinde než na sjezdovce to ani nezná, jiný se sem jezdí naopak hlavně ukázat a nevytáhne paty z barů. Nejznámější krkonošské letovisko je tavicím kotlem nejrůznějších hostů. Své rezidence tu mají vlivné osoby české politiky, ekonomiky i showbyznysu, a tak není divu, že o Špindlu se mluví i jako o domácím Svatém Mořici.

Poměrně všestranným střediskem je Špindlerův Mlýn i z lyžařského hlediska: nechybí tu nic, od černého slalomového hangu přes dlouhé červené až po cvičné terény, k nimž v poslední době přibývají v blízkosti nástupních míst i dětské parky.

Nejslavnější tratí je černá World Cup ve Svatém Petru, jediná u nás, která měla tu čest hostit světovou ženskou elitu při závodech Světového poháru. Příjemnými a prostornými carvingovými úseky jsou vršek zmíněné černé sjezdovky, zvaný Hřiště, anebo mírný horní úsek medvědínské černé. Nejužší místa dvou frekventovaných červených sjezdovek (Svatý Petr, Hromovka) byly letos v létě rozšířeny na minimálně 40 metrů.

Nejlepším obdobím k návštěvě Špindlerova Mlýna je jaro, kdy ze svahů postupně mizí lyžaři, nikoliv však sníh. Špindlerův Mlýn patří tradičně ke střediskům, která zakončují sezonu až hluboko v dubnu, nebo dokonce začátkem května.

Pod Medvědínem najdete akvapark a sportovně se odreagujete i na čtyřkilometrové sáňkařské dráze vinoucí se do údolí od Špindlerovy boudy.

Největší převýšení

Rokytnice nad Jizerou / Horní Domky
Nadmořská výška: 657-1315 m n. m.
Lanovky a vleky: 2 čtyřsedačky a 6 tyčových vleků
Sjezdovky: 14,4 km
Skipas: do 21. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 500-2960 Kč, děti 1 den - 7 dní: 330-1920 Kč; do 22. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 590-3480 Kč, děti 1 den - 7 dní: 380-2260 Kč
Doprava: autem z Prahy 130 km, 1 hod. 45 min.
Ubytování: Pension Chata Pod lipami (od 400 Kč os./noc)
www.skiareal-rokytnice.cz

Krkonošská Rokytnice nad Jizerou má výsadní postavení mezi českými lyžařskými areály díky tomu, že její sjezdovky dosahují největšího převýšení u nás - více než 650 metrů, což už nemá tak daleko k běžným alpským hodnotám.

Lyžařské terény jsou přitom velmi rozmanité, poměrně prostorné, ale přitom kompaktní, takže všechny tratě obsáhnou dvě sedačkové lanovky.

Všechny hlavní tratě startují téměř z vrcholu Lysé hory - tou nejoblíbenější je červená FIS, která klesá přímo podél lanovky v příjemně proměnlivém sklonu a s občasnou rovinkou, ale také se strmějšími variantami na svém dojezdu.

Najdete tady rovněž nejdelší českou sjezdovku - modrou Turistickou (3185 metrů). Ta z vrcholu nejprve úzce traverzuje na západ, ale pak v příjemně skloněném a prostorném průseku klesá po spádnici, až se ve střední pasáži na mýtině u chaty Lovčenka rozšíří a v několika ramenech doklesá k úvozové cestě, která lyžaře pohodově svede k nástupní stanici přibližovací čtyřsedačky a parkovišti.

Z více než tříkilometrové délky sjezdu si lze lyžařsky užít prakticky každý metr - až na plochý vršek, kde požitky z jízdy supluje panoramatický výhled od západního Podkrkonoší až po Ještěd.

Z modré sjezdovky se v polovině trasy odděluje Slalomák, který má solidní šíři a velmi pravidelný sklon. Nechybí ani užší, zhruba kilometr dlouhá černá trať Dřevařská.

Nejdelší sjezdovky

Černá hora - Janské Lázně
Nadmořská výška: 530-1260 m n. m.
Lanovky a vleky: 4 lanovky, 20 vleků
Sjezdovky: 19 km sjezdovek, 33 km v rámci spolupracujících skiareálů (12 km modré - 19,7 km červené - 1,3 km černá)
Skipas: Černá hora - Pec do 24. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 520-2610 Kč, děti 1 den - 6 dní: 300-1310 Kč; po 24. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 620-3140 Kč, děti 1 den - 6 dní: 380-1630 Kč
Doprava: autem z Prahy 140 km, 2 hodiny
Ubytování: Pension Vladimír (podle sezony dvojlůžkový pokoj za 310-750 Kč/noc)
www.cerna-hora.cz

Mezi nejdelší české sjezdovky patří i tři tratě spadající lesními průseky s více než 500m převýšením z Černé hory do Janských Lázní v lehkém až středně strmém sklonu. Jejich výhodou je i moderní osmimístná kabinka, z níž jsou všechny pohodlně dostupné.

Nejzdařilejší je trať Pod kabinou. Po strmějším začátku se trať postupně zvolňuje, ale stále je příjemně svižná, a hlavně oproti zbývajícím relativně prostorná.

Tou vůbec nejdelší tratí Janských Lázní je "jednička" Černohorská, která začíná u horní stanice kabinky a zpočátku se mírně svažuje podél vleku Anděl, pak ale odbočuje vlevo a obloukem kolem Zinneckerovy boudy se vrací zpět do hlavního, poněkud úzkého lesního průseku.
Ten je nejstarší zdejší sjezdovkou, bohužel historicky úzkou. Nakonec z ní odbočíte na lesní cestu a přes přemostění dojedete ke stanici kabinky. Při sjezdu překonáte hranici tří kilometrů, i když jen těsně. Alternativně lze v polovině trasy odbočit na mírnou sjezdovku Protěž, obslouženou čtyřsedačkou - tato část areálu je osvětlena i pro večerní lyžování. Ocitnete-li se na Černé hoře v návštěvnicky slabý den, příjemně si zajezdíte na v Česku neobvykle dlouhých a lehce členitých sjezdovkách.

Nejsportovnější

Kouty nad Desnou
Nadmořská výška: 574-1095 m n. m.
Lanovky a vleky: 1x šestisedačka, 2x dvoumístný vlek
Sjezdovky: 5,7 km (1,06 km modrá - 4,6 km červené)
Skipas: mimo sezonu dle aktuální nabídky slev, v sezoně od 15. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 590 až 2900 Kč, děti 1 den - 7 dní: 380-1900 Kč
Doprava: autem z Brna 160 km, 2 hod.
Ubytování: chata Sokolka (od 240 Kč os./noc), Apartmány Kouty (od 2190 Kč za apartmán pro dvě osoby / noc)
www.kouty.cz

Moderní jesenický resort ohromí výkonnou šestisedačkovou lanovkou (jedinou svého druhu u nás) i velkorysým vstupním náměstím. Svými dlouhými sjezdovkami na celkem svižně klesajícím svahu pod Dlouhými stráněmi osloví hlavně středně náročné a náročnější lyžaře. Obě hlavní sjezdovky mají délku okolo 2,5 km s převýšením 500 metrů, což už není pro každého "jednohubková" vzdálenost. Jak Hřebenovka, tak Medvědí přitom mají také strmější pasáže, které zejména při rychlejší jízdě příjemně prověří technické schopnosti lyžařů. Zároveň jsou ale obě tratě dostatečně široké, takže zejména s Hřebenovkou nebudou mít potíže ani méně zdatní.
Uvítací náměstí s pokladnami, obchodem, půjčovnou a servisem, sociálním zařízením a hned čtyřmi restauracemi - od kavárny přes samoobslužnou jídelnu až po stylový restaurant vyzdobený historickými fotografiemi - je velmi reprezentativním zázemím areálu, které ožívá i díky baru s bowlingem rovněž večer.

Nejzajímavější lanovka

Komáří vížka
Nadmořská výška: 625-777 m n. m.
Lanovky a vleky: 3 vleky
Sjezdovky: 1250 m (800 m modrá - 450 m červená)
Skipas: dospělí 1 den: 250 Kč, děti 1 den: 170 Kč
Doprava: autem z Prahy 100 km, 1 hod. 30 min.
Ubytování: Hotel Komáří vížka (od 350 Kč os./noc)
www.skikomarivizka.cz

Jsou místa, jež vám nabídnou výlet proti proudu času. Jedním z nich je Komáří vížka nedaleko Ústí nad Labem, na niž vyjíždí jedna z nejpozoruhodnějších českých lanovek. Na svahu se budete cítit jako v minulém století, nejen kvůli staršímu vybavení a třeba absenci sněžných děl, ale i proto, že tu prostě nikdo nespěchá. Vzhledem k malé rozloze překvapí výběr tratí ze všech náročností, i když jen zhruba půl kilometru dlouhých.

Do areálu se můžete dostat z Krupky historickou sedačkovou lanovkou se sezením bokem ke směru jízdy, navíc nejdelší lanovkou u nás, což bude pro obdivovatele lanovek velmi silným zážitkem. Poté je však třeba dojít pěšky zhruba půl kilometru k vlekům.

Nejměstštější středisko

Ještěd
Nadmořská výška: 540-1000 m n. m.
Lanovky a vleky: 4 lanovky (1 kabinová pro 38 lidí, 2 čtyřsedačky, 1 dvousedačka), 5 vleků
Sjezdovky: 9,2 km
Skipas: do 21. 12.: dospělí 1 den - 6 dní: 500-2380 Kč, děti 1 den - 6 dní: 270-1190 Kč; od 22. 12.: dospělí 1 den - 6 dní: 590-2750 Kč, děti 1 den - 6 dní: 320-1350 Kč
Doprava: autem z Prahy 112 km, 1 hod. 15 min.
Ubytování: Horská chata Ještědka (od 400 Kč os./noc)
www.skijested.cz

Pod Ještěd můžete přijet tramvají, alespoň pokud jste z Liberce či Jablonce nad Nisou. V tom je zdejší lyžařský areál ojedinělý nejen v Česku, ale vůbec - není na světě mnoho velkoměst se sjezdovkami přímo za humny. Od horní stanice expresní čtyřsedačky Skalka, u jejíž nástupní stanice je moderní a bezplatné zastřešené parkoviště, se můžete pustit na všechny zdejší tratě.

Na severně orientovaném svahu dominuje prostorný černý slalomák s postupně rostoucím sklonem, alternativou je široká červená trať Pod lany s dlouhým počátečním traverzem, anebo poměrně úzká mírnější trať podél samotné sedačky.

Jižní svahy - Pláně - jsou relativně mírné, poměrně prostorné a se severním svahem spojené vlekem a přejezdovými cestami.

Na vrchol Ještědu si můžete vyjet visutou kyvadlovou kabinou, neplatí však na ni skipas a nevede odtamtud žádná oficiální trať.

Nejpohodlnější

Červená Voda
Nadmořská výška: 960 m n. m.
Lanovky a vleky: krytá čtyřsedadlová lanovka
Sjezdovky: 2,15 km červená
Skipas: mimo sezonu dle podmínek; v sezoně od
12. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 570-3180 Kč, děti 1 den - 7 dní: 360-2010 Kč
Doprava: autem z Brna 115 km, 1 hod. 45 min.
Ubytování: přímo pod sjezdovkou v apartmánech, studiu nebo 3lůžkových pokojích (od 300 Kč os./noc)
www.skiparkcervenavoda.cz

Čím dál víc záleží lyžařům nejen na kvalitě sjezdovek, ale i způsobu, jakým se na ně dostanou. V Červené Vodě na úpatí Orlických hor si mohou užívat toho největšího pohodlí, které je na domácích horách k dispozici.

Na start dvoukilometrové červené sjezdovky na Bukové hoře je z okraje obce Mlýnický Dvůr rychle vyveze expresní čtyřsedačková lanovka s polstrovanými a vyhřívanými sedáky, s vysokými zádovými opěrkami a s plexisklovým krytem, který je možné při nepřízni počasí zaklapnout.
Pohodlí při lyžování přitom vytváří i uspořádání lyžařského areálu - tedy aby bylo vše logicky pohromadě, což šetří čas i námahu návštěvníků.

Přímo u kaskádového parkoviště, do něhož letos vede nová příjezdová cesta, stojí kamenná, designově vydařená budova s pokladnami, sociálním zařízením, piknikovou místností, školkou, půjčovnou a servisem. V horním patře - v úrovni sjezdovky - je pak dřevěný srub se samoobslužnou restaurací i bufetem, přímo naproti nástupu na sedačkovou lanovku.
Po dvou sezonách, kdy návštěvníci snášeli nástrahy šotolinové příjezdové komunikace, se v nadcházející zimě dočkají pohodové asfaltové silnice.

Nejvstřícnější k rodinám

Filipovice
Nadmořská výška: 675-890 m n. m.
Lanovky a vleky: 1 lanovka, 2 vleky
Sjezdovky: 2,6 km
Skipas: do 24. 12.: dospělí 1 den: 420 Kč, děti 1 den: 295 Kč; od 25. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 440-2100 Kč, děti 1 den - 7 dní: 315-1620 Kč
Doprava: autem z Brna 175 km, 2 hod. 20 min.
Ubytování: Hotel Stará Pošta (pokoj od 400 Kč os./noc)
www.skipark-filipovice.cz

Malé lyžařské centrum v jesenických Filipovicích pod Červenohorským sedlem je postavené prakticky na zelené louce.
Přepravu na lehkou modrou, kilometr dlouhou a denně osvětlenou sjezdovku s lehce červenou variantou ve spodní třetině zajišťuje dvousedačková lanovka. Přímo u nástupní stanice je bezplatné kapacitní parkoviště a dřevěná horská chata s občerstvením, kde se lze ohřát a odpočinout si.

Na úpatí svahu je rovněž nově rozšířený dětský park (dvojnásobně oproti loňsku) s pojízdným kobercem a figurkami, kam mají děti vstup zdarma. Spolehnout se můžete rovněž na vstřícnou obsluhu lanovky, která dětem pomůže s usazením na sedačku. U skibaru je nová terasa s opalovacími lehátky.

Ubytovat se dá prakticky přímo v areálu - jen "přes ulici" stojí vkusně rekonstruovaný prvorepublikový hotel Stará Pošta.

Nejstrmější sjezdovka

Špičák na Šumavě
Nadmořská výška: 860-1202 m n. m.
Lanovky a vleky: 1x čtyřsedačka, 6x vlek, 4x dětský vlek
Sjezdovky: 7,4 km (2,3 km modré - 3,5 km červené - 1,5 km černá)
Skipas: do 15. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 420-2180 Kč, děti 1 den - 7 dní: 56-291 Kč; od 16. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 540-2800 Kč, děti 1 den - 7 dní: 73-379 Kč
Doprava: autem z Prahy 171 km, 2 hod. 10 min.
Ubytování: Chata Hanička (od 290 Kč os./noc)
lyzovani.spicak.cz

Nejprudším padákem na českých horách je nejspíš černá trať Šance, která se řítí přímo po spádnici ze šumavského Špičáku.

Zpočátku se zdá tato trať poměrně nenápadná, ale postupně se její sklon stále zvyšuje, až dojedete k hlavnímu terénnímu zlomu ve střední pasáži. Zde končí úprava trati a svah krátce klesá až v stoprocentním sklonu (45 °), zpestřený je přitom velkými boulemi, které náročnost ještě výrazně zvyšují. Dojezd trati už je velmi mírný a v budoucnu se tu počítá s vlekem pro mírně pokročilé, pro něž je plochý a prostorný úsek málo frekventované tratě ideální.

Terény na Špičáku jsou jinak příjemně rozmanité - z vrcholu se kromě Šancí vydávají lesními průseky dolů i dvě červená a jedna modrá trať. Všechny byly v posledních dvou letech výrazně rozšířeny, čímž zmizela nejnepříjemnější kolizní místa.

Díky členitému profilu, změnám sklonu a zatáčkám jsou dnes špičácké tratě jedněmi z nejpestřejších na českých horách.

Nejvýše položené

Praděd - Ovčárna
Nadmořská výška: 1300-1445 m n. m.
Lanovky a vleky: 7 vleků
Sjezdovky: 4 km
Skipas: dospělí 1 den - 7 dní: 500-2200 Kč, děti 1 den - 7 dní: 350-1400 Kč
Doprava: autem z Brna 158 km, 2 hod. 15 min.
Ubytování: Hotel Figura (od 450 Kč os/noc)
www.figura.cz

Nejvýše položenými lyžařskými terény, a zároveň tedy i sněhově nadmíru spolehlivými, disponuje beskydská Ovčárna, ležící těsně pod vrcholem naší druhé nejvyšší hory Pradědu. Nástupiště zdejších vleků jsou ve výšce 1300 m n. m.
S touto horskou polohou ovšem souvisí i velmi nepohodlná dopravní dostupnost a zároveň dlouholetá stagnace a zastaralá infrastruktura areálu, neboť jeho rozvoji brání ochrana přírody.

Ovčárna je tak jedním z nejzaostalejších domácích středisek, jež mnohé láká i svou retro atmosférou a jedinečným geniem loci.

Lyžařský areál dosud nemá, jako jeden z mála v Česku, systém technického zasněžování, ale díky "moravskému ledovci" se tu tradičně lyžuje až do konce dubna - pak je provoz vleků zastaven z důvodu ochrany přírody. Nejdelší z vleků dosahuje pouze 700 metrů, a ačkoliv jedna z tratí je označena jako černá, svahy jsou poměrně mírné a nenáročné.

Největší proměna

Klínovec
Nadmořská výška: 760-1240 m n. m.
Lanovky a vleky: 2x čtyřsedačka, 1x třísedačka, 1x jednosedačka, 7x vlek
Sjezdovky: 12 km (4 červené, 6 modrých a 1 černá)
Skipas: dospělí 1 den - 7 dní: 590-2950 Kč, děti 1 den - 7 dní: 440-2250 Kč
Doprava: autem z Prahy 140 km, 2 hod.
Ubytování: Sporthotel Rudolf (dvojlůžkový pokoj od 540 Kč os./noc)
zima.klinovec.cz

Krušnohorský Klínovec prochází už druhým rokem postupnou rekonstrukcí, a kdo zde lyžoval naposledy před pěti či deseti lety, mnohé už tady nepozná. A kompletní proměně ještě není zdaleka konec.

Loni zde vyrostla moderní krytá čtyřsedačka s oranžovými bublinami, jež nahradila legendární rychlopomu, a díky nové trase a přemostění silnice jednak prodloužila oblíbenou červenou trať Pařezovku, jednak jsou z ní dosažitelné všechny tratě na severní straně Klínovce. K sedačce lze pohodlně sjet přímo z hlavního parkoviště. V nadcházející sezoně nahradí kotvu Přemostěnou nová čtyřsedačka, rozšířena je i přilehlá trať. Zároveň se staví také nová krytá čtyřsedačka s novou, 3 km dlouhou a prý velmi širokou sjezdovkou na jižní straně Klínovce u Jáchymova. Tam vznikne nové, mnohem dostupnější nástupní místo.

Do deseti let pak má dojít k propojení lanovkami a sjezdovkami se sousedním německým Fichtelbergem, s nímž už má Klínovec společný vícedenní skipas.

Nejvyhlídkovější

Červenohorské sedlo
Nadmořská výška: 862-1164 m n. m.
Lanovky a vleky: 8 vleků, 1 lanovka
Sjezdovky: 5,9 km (3,8 km modré - 1,1 km červená - 1 km černá)
Skipas: dospělí 1 den - 7 dní: 500-2400 Kč, děti 1 den - 7 dní: 350-1600 Kč
Doprava: autem z Brna 165 km, 2 hod.
Ubytování: Hotel Červenohorské sedlo (od 590 Kč os./noc)
www.skiklub-su.cz

Neodmyslitelnou součástí lyžařského požitku jsou výhledy a horská atmosféra vůbec. Jedním z nejhezčích míst u nás, v nichž se nacházejí sjezdovky, je bezesporu Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Jeho poloha na hlavním hřebeni na dohled od Pradědu a vodní elektrárny Dlouhé stráně mu zaručuje nejen velmi dobré přírodní sněhové podmínky, ale právě i horského ducha. Toho ještě často umocňuje silná námraza na zdejším kosodřevinovém porostu, jenž se nachází v nejvyšších partiích areálu či ještě nad ním.

Pro sjezdaře i běžkaře je Červenohorské sedlo přitom relativně snadno dostupné, neboť jím prochází přednostně udržovaná silnice 1. třídy. Nevyzpytatelné je však kapacitně omezené parkoviště přímo v sedle - kdo nepřijede ráno včas, nemá v exponovaných dnech jisté, jak a zda v sedle zaparkuje.

Sedlo obklopují severní a jižní svahy - pro začátečníky a rekreační lyžaře se hodí kratší a mírnější jižní svahy, z nichž je krásný výhled směrem k Pradědu. Sportovnějším lyžařům poslouží čtyři delší a celkově náročnější severně orientované tratě. Od Červenohorského sedla k chatě Švýcárna a k Pradědu vede jedna z nejkrásnějších běžeckých tras v zemi.

Nejblíže Praze

Chotouň
Nadmořská výška: 350-400 m n. m.
Lanovky a vleky: 2x vlek, 1x malý dětský vlek
Sjezdovky: 400 metrů sjezdovek (300 m modrá - 100 metrů dětská)
Skipas: dospělí celodenní: 300 Kč, děti celodenní: 250 Kč
bodové jízdenky: dospělí 5-30 jízd: 70-320 Kč, děti 5-30 jízd: 60-260 Kč
Doprava: autem z Prahy (nejrychlejší trasa) 37 km, 40 minut
Ubytování: Pension Magdalena (dvojlůžkový pokoj od 400 Kč/noc)
www.vlekychotoun.cz

Také Praha má - v širším pojetí - své unikátní lyžařské středisko, které se rozkládá na malé louce jižně od velkoměsta v obci Chotouň u Jílového u Prahy. Ojedinělé není jen svým umístěním jen necelých 30 km od metropole, ale i délkou sezony. Nejde totiž o žádnou ku-riozitu s příležitostnou otevírací dobou.

Cvičný svah se dvěma 300m vleky a jedním dětským lanovým vlekem překvapuje mimořádnou sněhovou jistotou díky výkonnému a velkoryse využívanému zasněžovacímu systému. U nástupní stanice vleků je stánek s občerstvením i sociální zázemí. Lyžařský svah v Chotouni je v provozu nonstop od 9 do 21 hod. Pro děti je ideální i díky příjemné obsluze, která jim pomáhá s nástupem na vlek. Rodiče se mohou téměř spolehnout, že bezproblémově sjízdná bude příjezdová cesta.

Nejspolehlivější sníh

Pec pod Sněžkou
Nadmořská výška: 700-1215 m n. m.
Lanovky a vleky: 1 čtyřsedačka, 10 vleků
Sjezdovky: 11,2 km (2,5 km modré - 8,3 km červené - 600 m černá)
Skipas: do 24. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 520-2610 Kč, děti 1 den - 7 dní: 300-1310 Kč; od 25. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 620-3140 Kč, děti 1 den - 7 dní: 380-1630 Kč
Doprava: autem z Prahy 180 km, 2 hod. 20 min.
Ubytování: Pension Sněžná Sova (od 795 Kč os./noc)
www.skipec.com

Krkonošská Pec pod Sněžkou není sice ani nejvýše položeným areálem, ani nemá nejvýkonnější zasněžování, dokonce ani nejdelší sezonu. Přesto se dá bez nadsázky označit za sněhově nejspolehlivější středisko v České republice. Je to dáno nadmořskou výškou, ale i terénní konfigurací, díky níž tu obvykle napadne více sněhu než třeba na západním okraji Krkonoš.
Nejlepší sjezdovkou Pece je červená trať Javor - široká, svižná, dá se jet sportovně a je otočená k severu, takže sníh na ní drží dlouho i na jaře.

O něco mírnějším a pohodovějším svahem jsou Zahrádky. Nejpohodlněji dostupná - moderní čtyřsedačkou - je červená trať na Hnědém vrchu; kvůli jižní orientaci ale na jaře brzy měkne.
Pec je ojedinělá i množstvím horských chat přímo na sjezdovce, kde najdete skromnější, ale stylové ubytování a samozřejmě občerstvení. Nejslavnější, i když nenápadnou a velmi útulnou chatou pod Hnědým vrchem je nejspíš Smetánka, neboť se tu natáčel oblíbený film Sněženky a machři.

Kvalitní ukázku moderní interpretace české kuchyně pak představuje útulný penzion Enzian dole v Peci.

Nejpanenštější příroda

Dolní Morava
Nadmořská výška: 740-1140 m n. m.
Lanovky a vleky: 2 čtyřsedačky, 2 kotvové vleky, dětský skipark s pojízdným pásem, lyžařským kolotočem a lanovým vlekem
Sjezdovky: 8 km
Skipas: do 16. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 490-1400 Kč, děti 1 den - 7 dní: 320-1050 Kč; od 17. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 590-2900 Kč, děti 1 den - 7 dní: 380-1900 Kč
Doprava: autem z Brna 130 km, 2 hod.
Ubytování: Chata Terezka (od 490 Kč os./noc)
www.dolnimorava.cz

Údolí Moravy zařezávající se do masivu Králického Sněžníku bylo ještě před lety turisticky zapomenutou končinou, kde chyběly jak atrakce, tak ubytovací kapacita. Díky tomu zůstává Dolní Morava velmi klidnou oblastí s téměř nedotčenou přírodou i poté, co zdejší lyžařský areál prošel kompletní modernizací a rozšířením. Na svazích i na jejich úpatí vyrostly vkusné horské chaty, nebo dokonce velkolepý čtyřhvězdičkový hotel, který je však velmi citlivě zakomponován do krajiny.

Méně zdatní lyžaři si nejlépe užijí širokou sjezdovku U Slona, kterou obsluhuje čtyřsedačka s nástupem přímo u hlavního parkoviště. Náročnější jezdci se přesunou traverzem do druhé části areálu pod vrcholem Slamník, jehož svahem se vine členitá a točivá červená sjezdovka nebo přímá, široká a velmi strmá černá. Na jejím 600 metrů dlouhém mírnějším dojezdu letos přibude vlek a tato červeně značená pasáž sjezdovky byla rozšířena až na 100 metrů. Do přírody Sněžníku je nejlépe vydat se po upravovaných běžeckých stopách - jeden okruh vede od horní stanice lanovky pod Slamníkem, další po protilehlém úbočí s vrcholy Klepý a Malý Sněžník. Odvážnější zamíří mimo stopu i na samotný vrchol Králického Sněžníku. Udržovaná síť tras vede přes Staroměstsko až k Paparsku.

Nejodlehlejší

Staré Hamry - Gruň
Nadmořská výška: 750 m
Lanovky a vleky: 4x vlek
Sjezdovky: 5,63 km
Skipas: do 23. 12.: dospělí 1 den - 6 dní: 330-1400 Kč, děti 1 den - 6 dní: 230-1050 Kč; od 24. 12.: dospělí 1 den - 6 dní: 400-1650 Kč, děti 1 den - 6 dní: 300-1300 Kč
Doprava: autem z Brna 189 km, 2 hod. 30 min.
Ubytování: Chata Jiřina (od 390 Kč os./noc)
www.skipark-grun.cz

V srdci Beskyd s prvotřídním výhledem na Lysou horu je ukryto lyžařském centrum Gruň. Ze Starých Hamrů sem sice vede užší, čerstvě rekonstruovaná horská silnice, ale připadat si tu budete jako na konci světa v sevření hor. Kromě vleků a tří lehčích i sportovnějších sjezdovek s převýšením 170 metrů na severovýchodním svahu Těšinok jsou tady jen ubytovací chaty, restaurace a horská koliba. Jedna lehčí trať s vlekem vede ještě směrem k horské chatě Charbulák.

Poloha v odlehlém koutě Beskyd zajišťuje také slabý návštěvnický ruch na vlecích a sjezdovkách, neboť jednodenních návštěvníků nebývá mnoho. Z vrcholu Těšinočky je výhled na Visalaje a Bílý kříž a dále až na slovenskou Malou Fatru s Rozsutcem, na jihu se rýsuje panorama beskydských lesů kolem Soláně a Velkých Karlovic.

Nejrychleji se rozvíjející na Moravě

Karlov pod Pradědem
Nadmořská výška: 650-950 m n. m.
Lanovky a vleky: 1 čtyřsedačka, 1 dvousedačka, 2 kotvové vleky
Sjezdovky: 12 km (6,7 km modré - 4,13 km červené - 0,5 km černá)
Loňský skipas: do 24. 12. a od 19. 3.: dospělí 1 den: 340 Kč, děti do 10 let: 270 Kč; 25. 12. - 1. 1.: dospělí 1 den: 400 Kč, děti: 330 Kč; 2. 1. - 18. 3.: dospělí 1 den: 380 Kč, děti: 310 Kč (letošní ceny nejsou známy)
Doprava: autem z Brna 145 km, 2 hod.
Ubytování: Hotel Kamzík (od 550 Kč os./noc)
www.skikarlov.cz

Mezi překvapení nové zimní sezony budou patřit i čtyři nové lanovky v okolí Malé Morávky v Jeseníkách. Malá Morávka spolu s Karlovem patří k nejvýznamnějším horským střediskům u nás, alespoň pokud je měříme ubytovací či přepravní kapacitou.
V Karlově se letos objeví hned dvě nové lanovky: jedna expresní čtyř- a jedna dvousedačka, spolu s nimiž byly vykáceny i nové úseky tratí.

Cílem je však nejen přitáhnout lyžaře na nové lanovky, ale také vytvořit v českých poměrech ideální rodinné středisko, kde bude na rodiče číhat co nejméně stresu. Děti od tří let si budou moci v rámci výukového programu hrát v dětském centru, ať už před lyžováním nebo po něm. Vyzvednutí v hotelu obstará lyžařská školka. Ve skibaru pod sjezdovkou slibují zdravé menu pro děti - z místních surovin a jedno v biokvalitě. K dispozici je v případě potřeby i dětský lékař, který může malého pacienta prohlédnout přímo v hotelu.

Nejvhodnější pro děti

Lipno
Nadmořská výška: 740-900 m n. m.
Lanovky a vleky: 3 čtyřsedačky
Sjezdovky: 8,3 km (6,3 km modré - 2 km červené)
Skipas: do 21. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 380-2030 Kč, děti 1 den - 7 dní: 260-1420 Kč; od 22. 12.: dospělí 1 den - 7 dní: 540-2900 Kč, děti 1 den - 7 dní: 360-2030 Kč
Doprava: autem z Prahy 220 km, 3 hod.
Ubytování: Chata Lanovka (od 300 Kč os./noc), Sluneční louka (od 530 Kč os./noc)
zima.lipnoservis.cz

Nejlepší rodinnou značku si mezi českými lyžařskými středisky vytvořilo Lipno - jako jedno z prvních se zcela zřetelně zaměřilo na dětské návštěvníky, ať už infrastrukturou, nebo cenovou politikou. A samozřejmě má k tomu být českou rodinnou jedničkou, i přírodní a vývojové předpoklady.

Nejfrekventovanější sjezdovkou je velmi lehká modrá Jezerní z Kramolína směrem k Lipnu a velký dětský park na jejím dojezdu, který je k dispozici zdarma, a je dokonce večer osvětlen.
Po odvráceném svahu se z Kramolína rozbíhají široké modré a červené sjezdovky, obsloužené dvěma čtyřsedačkami s nástupním kobercem. Přímo pod sjezdovkami leží ubytovací resort s apartmány, restauracemi i akvaparkem. Nastoupit se tu dá i na 10 km dlouhou bruslařskou dráhu po zamrzlém Lipně do Frymburku.

O nelyžařské vyžití je postaráno i díky celoroční bobové dráze nebo nově otevřené stezce v korunách stromů, která má být spolu s půjčovnou vhodné obuvi přístupná i v zimě. Lipno není malebné horské středisko, ale moderní a poměrně rušné letovisko vzniklé "na zelené louce", kde vám nejspíš bude chybět genius loci, zato děti si užijí pestré vyžití na jednom místě.

Nejníže položené

Němčičky
Nadmořská výška: 180-240 m n. m.
Lanovky a vleky: 1 vlek, dopravní pás pro začátečníky
Sjezdovky: 700 metrů (dvě 350 m červené)
Skipas: 50-600 bodů dospělí 50-500 Kč, děti: 40-400 Kč
8 bodů: 9-16 hod., 10 bodů 16-21 h
Doprava: autem z Brna 43 km, 40 min.
Ubytování: Ubytování Leona (dvojlůžkový pokoj od 300 Kč os./noc)
sportnemcicky.cz

Lyžařský svah v jihomoravských Němčičkách na Břeclavsku je kuriozitou a vážně míněným počinem zároveň. Lyžování mezi vinicemi a v nadmořské výšce mezi 180 a 240 metry se tu neodehrává jen papírově, ale skutečně tady tepe lyžařský život den co den během celé sezony.
Areál je nejníže položeným lyžařským svahem ve střední Evropě. Tvoří ho dvě červené sjezdovky s délkou 350 metrů. Ve spodní části jedné z nich se nachází dětský koutek pro první krůčky malých lyžařů. Když se nepodaří vyrobit sníh, dá se zde lyžovat i na umělé hmotě.

AUTOR: Radek Holub
Autor je redaktor časopisu SNOW

Školní (jarní) prázdniny 2013

4. 2. - 10. 2. 2013
Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Český Krumlov, Klatovy, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Ostrava-město

11. 2. - 17. 2. 2013
Praha 1 až 5, Blansko, Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Hodonín, Vyškov, Znojmo, Domažlice, Tachov, Louny, Prostějov, Karviná

18. 2. - 24. 2. 2013
Praha 6 až 10, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Nymburk, Jindřichův Hradec, Litoměřice, Děčín, Přerov, Frýdek-Místek

25. 2. - 3. 3. 2013
Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice, Nový Jičín

4. 3. - 10. 3. 2013
Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod, Bruntál

11. 3. - 17. 3. 2013
Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava, Jeseník

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů