Pátek, 29. března 2024

Rakousko: Muzejní trasa krajem Mühlviertel

Rakousko: Muzejní trasa krajem Mühlviertel

Často se říká, že v kraji Mühlviertel se zastavil čas. Právě proto se zde zřejmě dochovalo tolik památek ze starých časů. Na muzejní trase krajem Mühlviertel mohou turisté navštívit minimálně 31 muzeí a expozic a vydat se na cestu do minulosti.

Šumavu - Böhmerwald znali už Aristoteles a Caesar, ale označovali ji tehdy jménem "Hercynia silva". Les a lesní hospodářství byly pak po celá staletí určujícím znakem sousední zvlněné krajiny v regionu zvaném Mühlviertel. Na mnoha zdejších potocích se dodnes nacházejí malé vodní pily, které daly společně s mlýny na mletí obilí a na lisování lněného oleje jméno celému kraji Mühlviertel.
O uchování tohoto historického dědictví se snaží skanzeny, jako je benátská pila ve Windhaagu u Freistadtu. Mnozí návštěvnici fascinovaně pozorují starodávný a velmi promyšlený mechanismus této pily, v němž voda roztáčí mlýnské kolo, ozubená kola pohánějí pomocí řemenů jednolistou pilu, která pak dokáže zcela bez elektrického proudu rozříznout kmen stromu.

Respekt před minulostí šíří také zámecké muzeum ve Freistadtu, které sídlí v opevněné gotické věži zámku. Návštěvníci tu vystoupí po příkrých schodech do výše osmi podlaží a v každém patře na ně čeká expozice zachycující jinou stránku každodenního života tohoto regionu. Zvídavé turisty očekávají obyčeje během roku a života člověka, venkovské hospodářské náčiní, staré hodiny, věčný kalendář a mnoho dalších exponátů. Jsou zde vystavena jak díla dokumentující lidovou zbožnost, tak i doklady pověr panujících mezi venkovským obyvatelstvem. Mezi talismany a kameny štěstí se tak nacházejí velmi zvláštní exponáty, jako např. amulet zvaný "Verschreifeige", který měl zabraňovat tomu, aby člověku nestoupla sláva příliš do hlavy. Vrcholem a zároveň ukončením prohlídky zámeckého muzea je výstup na ochoz věže, kde se všichni dočkají odměny v podobě nádherného výhledu na středověké město Freistadt a na okolní malebně zvlněnou krajinu.

Nejlepší dobou pro absolvování muzejní trasy krajem Mühlviertel je čas od dubna do října, protože v zimě je řada malých muzeí a naprostá většina skanzenů uzavřena.

Léto je zřejmě také nejlepší dobou k seznámení s tradicí tkaní lnu. Vždyť tato lehká přírodní látka je vhodným oděvem právě v teplém ročním období. Zevrubný pohled na textilní řemeslnou výrobu lze získat například v dobře vybaveném Muzeu tkalcovství v Haslachu nebo v Barvířském muzeu v Gutau, kde si návštěvníci mohou názorně představit namáhavou práci při zpracování látek na příkladech starého pracovního nářadí, jako jsou hluboké barvířské kádě z dubového dřeva nebo obrovské mandly na žehlení lněných látek.

Stejně staré jako tkalcovství je v kraji Mühlviertel také kovářské řemeslo. Jakýmsi centrem tohoto řemesla býval dříve Lasberg u Freistadtu. V jednom z nejstarších domů této malé obce se nachází původní podkovárna, založená roku 1526, kde se prováděly i práce na vozech, nedaleko odtud pak stojí bývalá Spiralova kovárna, kde se mimo jiné vyráběly podkovy pro mühlviertelskou koňskou dráhu. A v další lasberské kovárně, v hamru Fürstenhammer, se od 16. století vyráběly kosy. Všechny tyto staré řemeslnické provozovny se dochovaly v původním stavu. V hamru si návštěvníci mohou razicím lisem sami vyrobit lasberskou minci pro štěstí.

Obyvatelé Mühlviertelu se však nevěnovali jen tvrdé práci, ale rádi se také oddávali dostupným požitkům, o čemž se návštěvníci mohou přesvědčit v 1. hornorakouském muzeu pálenky v St. Oswaldu u Freistadtu nebo v Muzeu moštu v obci Neumarkt im Mühlkreis. Po dlouhém dni stráveném v muzeích přijde všem určitě vhod ochutnávka ušlechtilých moků, která je nedílnou součástí obou expozic.
www.ooemuseumsverbund.at

ZDROJ:http://www.austria.info
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů