Pátek, 29. března 2024

Podunajská cesta císařů a králů

Podunajská cesta císařů a králů

Cesta císařů a králů vede z Řezna přes Vídeň až do Budapešti. Jít po stopách králů a císařů po této cestě znamená cestovat napříč dějinami, poznávat evropskou kulturu a vychutnávat nádheru okolní přírody.

Z mnoha cest, které vedou Evropou, si zvláštní pozornost zaslouží historická trasa podél Dunaje, nebo přímo po Dunaji, z Řezna přes Straubing, Pasov, Linec, Vídeň až do Budapešti. Stopy císařů a králů, kteří po této cestě putovali, nás povedou středověkými městy, do klášterů, na hrady a do výstavných rezidencí. Cesta císařů a králů představuje majestátní cestování po stopách evropské historie a kultury.

Z východního Bavorska pokračuje tato trasa do Horního Rakouska částí zvanou Cesta Nibelungů. Středověký epos Píseň o Nibelunzích lze na tomto úseku číst takřka jako průvodce, tak názorně ji popisuje.

Cesta císařů a králů je dobrou příležitostí k tomu seznámit se s Lincem, který už dávno není fádním průmyslovým městem, ale skutečnou kulturní metropolí, která se stala atraktivní destinací pro milovníky dovolené ve městě.

Dunaj protéká Dolním Rakouskem v délce 258 km a umožňuje nahlédnout do různých krajinných typů, k nimž patří oblast Nibelungengau s bohatou historii i součást světového kulturního dědictví Wachau, proslulá vinařská oblast a místo setkávání milovníků vín. Svými kvalitními víny je známé také sousední údolí Kremstal a oblast Wagram. Východně od Vídně dosáhne Dunaj oblasti Auland-Carnuntum s barokními zámky, areálem vykopávek Carnuntum a s národním parkem Donau-Auen.

Vídeň je centrem umění a zážitků všech nuancí: od zámku Schönbrunn přes svatoštěpánský dóm až po reprezentativní bulvár Ringstraße. Nejvýznamnější vídeňskou památkou je Hofburg s císařskými komnatami, muzeem Sisi, Stříbrnou komnatou, Klenotnicí a Španělskou dvorní jezdeckou školou. Muzea jako Albertina, Belvedere a Uměleckohistorické muzeum vystavují přední světová umělecká díla. Areál muzeí MuseumsQuartier zve všechny do svých různorodých expozic i na kulinářské požitky.

Putování Cestou císařů a králů nám umožní vrátit se zpět časem do doby, kdy císaři a králové táhli krajinou se svým početným doprovodem. Zavede vás do středověkých měst, do hradů, zámků, klášterů i do výstavných císařských rezidencí. Foto na:

http://www.austria.info/cz/lide-a-zeme/cesta-cisaru-a-kralu-1340208.html

ZDROJ:http://www.austria.info/


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů