Pátek, 29. března 2024

Brněnští zastupitelé schválili první peníze na přesun nádraží

Brněnští zastupitelé schválili první peníze na přesun nádraží

Přes protesty části opozičních poslanců,  ekologických  organizací i některých starostů městských částí brněnské zastupitelstvo rozhodlo, že utratí první desítky miliónů na přesun hlavního železničního nádraží o osm set metrů dál od středu města.
V rozpočtu na příští rok, který byl včera schválen a který s penězi na nádraží počítá, plánuje Brno za přípravné práce pro přesun nádraží utratit zhruba padesát miliónů. V dalších dvou letech pak přes šest set miliónů korun. Celkem chce město do přesunu vložit tři miliardy, celý projekt přijde městskou, krajskou a státní pokladnu minimálně na devatenáct miliard korun.
Kvůli investicím do přesunu nádraží budou podle protestujících  ekologů  a starostů chybět peníze na veřejně prospěšné stavby. \"Jde o rekonstrukce poliklinik, škol, kulturních památek či budování tramvajových tratí a cyklostezek,\" řekl mluvčí  ekologických  organizací Martin Ander.
\"Nedostaneme peníze na kanalizaci, kterou nám slibují třicet let. Je v katastrofálním stavu,\" řekl starosta městské části Starý Lískovec Petr Hudlík.
Náměstek brněnského primátora Petr Zbytek uvedl, že například investice do kanalizace magistrát odložil proto, že se chystá získat peníze z evropských fondů. \"Do přesunu nádraží půjde asi 300 miliónů korun ročně, což při ročních kapitálových výdajích města, které přesahují tři miliardy korun, není enormní částka,\" dodal Zbytek.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů