Pátek, 29. března 2024

Stěžovatelé neuspěli proti průmyslové zóně

Stěžovatelé neuspěli proti průmyslové zóně

Ústavní soud včera vydal klíčové rozhodnutí ve sporech o další rozvoj průmyslové zóny u obce Havraň na Mostecku a investici mexické společnosti Nemak. Soud nevyhověl stížnosti občanky Havraně Jany Rajterové. Stěžovala si, že obecní úřad loni nevyhlásil referendum o vzniku průmyslové zóny, ve kterém se lidé měli vyjádřit, zda chtějí u obce továrny nebo zemědělskou půdu.
Rozhodnutí soudu znamená, že nyní už nijak nepůjde zastavit výrobu v první z hal, kterou v zóně postavila mexická společnost Nemak. Firma již v říjnu zahájila výrobu hliníkových hlav.
Rodina Jany Rajterové v katastru obce Havraň soukromě hospodaří. Spolu s právníky z Ekologického právního servisu protestují kvůli záboru kvalitní zemědělské půdy a obavám z poškození životního prostředí.
Loni v září proto žádali vyhlášení místního referenda. Obyvatelé obce v něm měli rozhodnout, zda chtějí mít u obce průmyslovou zónu nebo ne.
Vedení obce napřed referendum vypsat odmítlo a nakonec rozhodlo o vypsání jiného referenda, ve kterém se lidé měli vyjádřit tomu, jestli chtějí v obci nová pracovní místa. Ani toto referendum se nakonec nekonalo a Rajterová se proto obrátila na Ústavní soud.
\"Pokud by soud vyhověl návrhu tak, jak je formulovala stěžovatelka, tak by tím překročil svoji pravomoc. Bylo by to nelegální zasahování Ústavního soudu do pravomocí samosprávné obce,\" uvedl soudce Jiří Mucha. Ústavní soudci včera rozhodli netradičně - stížnost nezamítli, ale v senátu odmítli jako nepřípustnou, což jinak obvykle dělá už před jednáním soudce zpravodaj.
\"Je to pro nás obrovské zklamání. Jestliže Nemak rozšíří výrobu, můžeme s hospodařením skončit kvůli spadu hliníkového odpadu. Odpad půjde do polí, budeme jím krmit dobytek, bude v mléce,\" reagovala Jana Rajterová, která společně s manželem hospodaří nedaleko továrny.
Podle právního zástupce Pavla France je rozhodnutí Ústavního soudu klíčové a nyní už není žádná možnost, jak provoz v první postavené hale Nemaku zastavit.
\"Ústavní soud rozhodoval politicky, což je něco nevídaného, a dokládá to jenom to, jak stát i úřady ustupují velkým investorům ze zahraničí,\" řekl Franc.
Vedení Nemaku rozhodnutí soudu uvítalo. \"Čekali jsme, že to tak dopadne, připravuje se na další rozšíření areálu,\" uvedla personální ředitelka společnosti Kamila Jahodová. Firma chce vyrábět u Havraně až 1,6 miliónu hlav a bloků motorů ročně a zaměstnat asi pět set lidí.
Ekologický právní servis společně s Rajterovými se nevzdává. Franc potvrdil, že na krajském soudu a Nejvyšším správním soudu je několik žalob a stížností, které napadají například stavební povolení.
\"Kvůli rozšíření výroby znovu začalo posuzování Nemaku z hlediska životního prostředí. Tentokrát pod tlakem legislativy EU Nemak přiznal mnoho z toho, co dříve zamlčoval. Tedy, že z jeho podniků budou unikat škodliviny,\" dodal Franc.
To ale zástupkyně Nemaku odmítla. \"Plníme všechny normy, které předepsalo Ministerstvo životního prostředí,\" tvrdí Jahodová.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů