Čtvrtek, 18. dubna 2024

Návrh sporného zákona je na stole

Návrh sporného zákona je na stole

Český ráj - Tento týden by měli poslanci dostat na stůl návrh zákona o výstavbě dálnic, který definuje šestnáct projektů dálnic a rychlostních silnic jako stavby ve veřejném zájmu. Návrh prošel počátkem prosince ve sněmovně prvním čtením a vyvolal rozruch mezi sdruženími z koalice S.O.S Český ráj, neboť jednou ze zákonem jmenovaných staveb je úsek rychlostní silnice R 35 mezi Turnovem a Úlibicemi.
\"Návrh zákona čeká tento týden druhé čtení. Naše koalice rozeslala občanům Turnovska a Jičínska letáky s výzvou, aby se obraceli na poslance a proti schválení zákona protestovali,\" informovala Martina Pokorná z koaličního občanského sdružení S drakem rval se Michael. Podle ní je návrh zákona špatný i z právního hlediska, neboť prosazuje konkrétní projekty na úkor jiných zákonů.
Sdružení se obávají, že by se pomocí zákona mohla do územního plánu kraje propašovat kontroverzní tzv. severní varianta R 35, která by podle nich území Českého ráje zničila. Názory aktivistů podporují i ochránci přírody z turnovské Správy CHKO Český ráj.
\"Dvaadvacet metrů široká betonová linie R 35 by území Českého ráje oddělila a izolovala, což by za desítky let mohlo vést k likvidaci zdejších vzácných ekosystémů,\" vysvětlovala vedoucí správy Lenka Šoltysová.
Severní varianta R 35 má i mnoho zastánců nejenom mezi krajskými úředníky. Zejména občané Turnova si od nové silnice slibují pohodlnější spojení na Hradec Králové, namísto nyní přetížené I 35. Rovněž obyvatelé Semilska by spíše uvítali severní vedení R 35, narozdíl od ekologů prosazovaného jižního přes Mnichovo Hradiště a Kněžmost.

Zdroj: Deník Pojizeří

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů