Středa, 24. dubna 2024

U Slavkova bojují proti radaru

U Slavkova bojují proti radaru

Na místě \"bitvy tří císařů\", ve které v roce 1805 Napoleon porazil spojenecká rusko-rakouská vojska, chce česká armáda postavit nový radar. Proti stavbě v památkově chráněném pásmu bitvy u Slavkova však protestuje jak osmnáct obci z okolí, tak lidé z České napoleonské společnosti.
A tak o novém, pětadvacet metrů vysokém radaru nedaleko Mohyly míru rozhodne až soud. Armáda stavbu, jež má sloužit potřebám NATO, zatím odložila.
Stavební úřad ve Slavkově sice nyní vydal územní rozhodnutí, podle kterého se radar může postavit, ale ani tento verdikt není definitivní. S rozhodnutím nesouhlasí zástupci okolních obcí.
\"Postup stavebního úřadu je skandální. Už před půl rokem rozhodl, že se máme obrátit se svými námitkami na soud, což jsme samozřejmě udělali. Takže nechápu, co jej vedlo k tomu, že rozhodl teďka sám,\" uvedl starosta Sokolnic Jiří Životský. Obce se proti rozhodnutí stavebního úřady odvolaly a jejich námitky nyní bude řešit Krajský úřad v Brně.

MEZITITULEK: Obavy z teroristů
Se stavbou nesouhlasí ani zastupitelé přímo ve Slavkově, kteří přijali usnesení, které nový radar odmítá. Obce i zástupci napoleonského sdružení namítají, že radar poškodí památkové pásmo místa, kde se odehrála v devatenáctém století bitva tří císařů, mají obavy z poškození životního prostředí a také z možných teroristických útoků.
Starostům obcí vadí, že armáda ani jiné místo pro umístění radaru nehledala. Ministr obrany Miroslav Kostelka při schůzce se starosty obcí uvedl, že nový radar pouze nahradí šest starých sovětských radarů, které u Mohyly míru fungovaly desítky let.
\"Jediná další možnost existuje na Pálavě, která je ale chráněná. O dalším vhodném stanovišti nevíme,\" uvedl ministr, podle kterého je radar v blízkosti Mohyly míru nutný k zachování bezpečnosti východní části země.
Armáda si také nechala zpracovat studii vlivu na životní prostředí, kterou chce přesvědčit obyvatele Slavkovska, že jim žádné nebezpečí nehrozí. Pokud se armáda s obcemi nedohodne, chtějí vojáci k Mohyle míru vrátit původní sovětské radary.

MEZITITULEK: Radar prý nebude vidět
Nový radar má stát na Prateckém návrší, téměř devět set metrů od Mohyly míru, bude i s vrcholovou dvacetimetrovou koulí vysoký dvacet pět metrů a bude mít světle šedou barvu. Kromě potřeb armády má sloužit i civilnímu leteckému provozu. Náklady na jeho výstavbu se pohybují ve stovkách miliónů a hradí je NATO. Z Mohyly míru nemá být podle zástupců armády na radar přes les vůbec vidět.

MEZITITULEK: Staví se už také jinde
Protesty obcí a soudní žaloby už způsobily to, že armáda zatím budování radaru u Mohyly míru odložila a místo něj začala stavět druhé podobné zařízení u Nepolis v Pardubickém kraji. Tam nový radar také nahradí staré zařízení vyrobené ještě v Sovětském svazu.
Stavba radaru u Nepolis, zahájená na konci minulého roku, žádné protesty nevyvolala. \"Podle vyjádření hygieniků bude nový radar zářit méně než ty staré sovětské, přestože bude větší. Bude pro zdraví bezpečnější,\" řekl starosta Nepolis Jiří Šustr.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů