Pátek, 29. března 2024

Senát schválil nový okruh posuzování vlivů na životní prostředí

Předmětem posuzování vlivů na životní prostředí mají být v souladu s evropskými směrnicemi nejen celostátní koncepce rozvoje, ale také koncepce regionální.
Senát schválil nový okruh posuzování vlivů na životní prostředí

Změnu má umožnit novela, kterou dnes schválil Senát rozdílem pouhých dvou hlasů. S novelou, proti níž během více než hodinové debaty vystupovali hlavně zástupci ODS, nakonec souhlasilo 34 z 63 přítomných senátorů.

   Například Pavel Eybert (ODS) zákonu vyčítal, že proces posuzování vlivů na životní prostředí projekty prodražuje a zdržuje. \"Koncepce posuzování vlivů na životní prostředí je další překážka na cestě něco připravit, vybudovat, uvést do života. A navíc se k ní může vyjádřit každý. Jak byrokratické, jak zneužitelné a jak nekonečné,\" rozhořčoval se senátor. \"Už dnes najít shodu, kompromis je téměř nemožné pro fundamentalistické námitky některých, především těch, kteří je mají ke všemu,\" dodal a navrhl novelu zamítnout.

   Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) novelu hájil s tím, že \"posuzování vlivů na životní prostředí je proces, který má předejít problémům v územním a stavebním řízení\". Zákon má podle ministra naopak spíše pomoci investorům a dát prostor pro vyjádření veřejnosti právě v přípravné fázi, kdy se zvažuje například u stavby silnice několik variant. Předešlo by se tak sporům, které provázely budování obchvatu kolem Plzně.

  Proti odpůrcům předlohy se postavil také jeden z Ambrozkových předchůdců Jiří Skalický (za ODA). Navrhoval ale také, aby z procesu posuzování vlivů na životní prostředí byly vyňaty skutečně malé větrné elektrárny, na jejichž výstavbu se nevztahují státní dotaci. Sněmovna v novele zvýšila příslušný limit výkonu takové elektrárny z pěti na 500 kilowattů, Skalický ho chtěl snížit na 35 kilowattů.

  Jeho návrh podpořil bývalý energetik Jiří Stodůlka (KDU-ČSL), podle něhož je elektrárna s výkonem 500 kilowattů \"mašina, která je skutečně velká\". Upozornil na to, že novela neřeší možnost sériového zapojení takovýchto zařízení. \"Nevím, jestli je za tím něčí záměr nebo pouze neopatrnost,\" upozornil Stodůlka.

    Ambrozek ale snížení limitu odmítl. Poznamenal, že by to znamenalo zvýhodnění českých výrobců větrných elektráren. Schválení novely ho proto potěšilo.
 
   Novela nyní poputuje k podpisu prezidentovi republiky.

Zdroj: Epravo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů