Sobota, 20. dubna 2024

Proti rychlodráze se zvedl odpor

Proti rychlodráze se zvedl odpor

S námitkou proti stavbě vysokorychlostní železnice se na jihlavský krajský úřad obrací Středisko ekologické výchovy Ostrůvek z Velkého Meziříčí. Požaduje, aby nebyla vysokorychlostní trať zařazena do konceptu územního plánu kraje Vysočina.
V námitce proti vysokorychlostní trati vyjadřují všichni podepsaní pod jejím textem nesouhlas se stavbou. Jsou přesvědčení, že její záporné stránky výrazně převažují nad kladnými.

Nespokojení píší dopis

\"Každopádně to ublíží krajině. Současně mám pocit, že je to zbytečná věc, která tady být nemusí,\" řekla autorka námitky Jana Němcová z ekologického střediska Ostrůvek. Ta chtěla původně podat námitku sama, ale díky oslovení několika občanů se rozhodla sestavit text a nechat jej podepsat i dalšími nespokojenými lidmi. \"Pod dopis se může podepsat víc lidí, kteří tak vyjádří námitku, a každý občan bude brán jako jeden hlas, který vyjádřil námitku rychlodráze,\" doplnila Němcová.
K námitce střediska ekologické výchovy se přidává řada lidí nejenom z Velkého Meziříčí. Člen samosprávy v obci Petráveč Jaromír Balák si do střediska přišel pro několik podpisových archů, s nimiž ještě týž den hodlal obejít celou vesnici a hned na druhý den je znovu předat, aby byly včas odeslány.
\"Určitě podepíše hodně lidí. Podle toho, jak jsem s některými mluvil, tak se o to zajímají a určitě s tím nesouhlasí. Naše obec leží nedaleko uvažované rychlodráhy a v blízkosti připravovaného silničního severojižního propojení. My bychom vlastně mezi těmito komunikacemi zůstali jako opuštěný ostrov. Navíc samozřejmě máme pocit, že je to dost velký zásah do krajiny,\" uvedl Balák.
Zastupitelé ve Velkém Meziříčí naopak dali vysokorychlostní trati zelenou svým rozhodnutím nepodávat žádné námitky k územnímu plánu kraje Vysočina. Ten totiž počítá s vysokorychlostní tratí a žádá po městu, aby ji zapracovalo do svého územního plánu.

Po námitce má přijít petice

\"My jsme ve zvláštní situaci, protože kraj je v oblasti územního plánování náš nadřízený orgán. My jsme v podstatě povinni to tam zapracovat. Pokud bychom to odmítli, neměli bychom se vyjádřit k aktualizaci našeho územního plánu, která se má schvalovat na podzim. To by byl docela závažný problém,\" vysvětlil postoj vedení města starosta František Bradáč (KDU-ČSL).
Vysokorychlostní trať, vedoucí z Berlína do Vídně, má protínat Vysočinu přes Havlíčkobrodsko a Žďársko v délce sto kilometrů. Po obou stranách trati se navíc musí zachovat 300 metrů široké ochranné pásmo a vznikne tedy šestisetmetrový koridor. Námitky k zařazení rychlodráhy do krajského územního plánu se mají podávat na odbor územního plánování krajského úřadu do osmadvacátého června. Ekologické centrum svoji námitku pošle v pátek pětadvacátého června. Pokud námitka na krajském úřadě neuspěje, je dalším možným krokem odporu proti rychlodráze petice.

Autor: Ivan Lidmila

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů