Čtvrtek, 28. března 2024

Čeká se na rozhodnutí o křižovatce u Opatovic nad Labem

Čeká se na rozhodnutí o křižovatce u Opatovic nad Labem

K vydání územního rozhodnutí pro R35 by podle Dětí Země nemělo nic bránit

 

Před týdnem proběhlo v Pardubicích v rámci územního řízení ústní jednání, na němž se řešily námitky TJ Sokol z Opatovic nad Labem, která nesouhlasí s likvidací svého hřiště bez náhrady, a Dětí Země z Brna, které pro sadové úpravy požadují použít jen místní dřeviny a dále zmenšit obří třípatrovou křižovatku u Opatovic o jedno patro. Tyto námitky však v diskusi odmítl investor Ředitelství silnic a dálnic ČR. Konečný verdikt tak závisí na stavebním úřadu, který se s nimi musí vypořádat v územním rozhodnutí. Jeho vydání lze očekávat do měsíce.

 

„Náš požadavek na použití místních dřevin vychází ze sedmi předchozích správních rozhodnutí, takže jsme zvědavi, jak se s tímto faktem stavební úřad vyrovná,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Podle § 37, odst. 3 stavebního zákona je totiž nutné, aby územní rozhodnutí bylo v souladu s rozhodnutími dotčených orgánů státní správy. Investor však v projektu sadových úprav počítá s použitím příměsi nepůvodních druhů do středových pásů silnic R35 a I/37 a na protihlukové zdi. Podle zkušeností Dětí Země s dálnicí D8 do Ústí nad Labem to však není nutné, neboť zde byly na území Českého středohoří a Krušných hor použity jen místní dřeviny.

 

„Diskutovalo se také o našem návrhu zmenšit křižovatku u Opatovic, ale i to investor odmítnul, neboť o její podobě bylo již dávno zodpovědně rozhodnuto a navíc zohledňuje řadu stanovisek obcí a stáních orgánů,“ upozornil dále Patrik na další problém.

 

Sporným bodem jednání byla i námitka TJ Sokol, aby jim investor spolu s obcí Opatovice nad Labem zajistil náhradní místo a potřebné kompenzační peníze na výstavbu nového hřiště i s vybavením. Tento požadavek nebyl zcela dořešen, neboť starosta obce se ústního jednání nezúčastnil.

 

Jelikož nová silnice R35 a přeložka silnice I/37 jsou v územních plánech zakresleny jako veřejně prospěšné stavby, je možné územní rozhodnutí vydat i bez ohledu na námitky majitelů pozemků či budov.

 

 

Poznámka:

Schema alternativní křižovatky u Opatovic (ve formátu A4) i se zdůvodněním mohou Děti Země zájemcům poslat emailem. Vše je také k dispozici na stránce www.ctrebova.cz v odkazu „stanoviska a studie“.

 

 

Další informace poskytnou:

1) Blanka Venigerová, stavební úřad Magistrátu města Pardubic – tel. 466 859 176

2) Jiří Jedlička, náměstek pro výstavbu ŘSD ČR Pardubice – tel. 466 614 367

3) Jan Šlesinger, zástupce TJ Sokol Opatovice nad Labem – tel. 466 941 969

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů