Pátek, 26. dubna 2024

Ochránci zahovořili k silnici R 35

Ochránci zahovořili k silnici R 35
Sedmihorky - Sejdou se pokaždé tam, kde hoří závažný problém s ochranou přírody, což je v Českém ráji hrozba stavby dálnice. Tak zní myšlenka každoročních letních soustředění členů a přátel Českého svazu ochránců přírody, který letos slaví 25 let od založení.
Během víkendu se v Autokempu Sedmihorky odehrál čtvrtý ročník srazů. Asi 200 ochránců přírody zde absolvovalo odborné semináře a exkurze po okolí. Součástí mítinku byla tisková konference na téma dálnice R 35 napříč Českým rájem.
"Český svaz ochránců přírody zpravidla nevystupuje proti podobným investičním akcím," uvedl předseda ČSOP Pavel Pešout. "Ale v posledních letech začalo být zvykem oprašovat socialistické projekty, které jsou naprosto bezohledné vůči přírodě. Mezi ně patří i R 35 přes Český ráj, s níž nesouhlasíme," doplnil.
Podle zástupců ČSOP by takzvaná severní varianta R 35 vedoucí údolím mezi Kozákovem a Troskami zdevastovala natolik hodnotnou krajinu, že by se nejednalo jen o problém místních lidí, ale o celospolečenskou škodu. Proto by se prý rozhodování o vedení dálnice nemělo opírat jenom o stanovisko Libereckého kraje.
Ochránci přírody vědí o tom, že někteří obyvatelé Českého ráje si dálnici naopak přejí, neboť si od ní slibují vyřešení dopravní situace regionu. "Stávající silnice I/35 zůstane zachována a provoz na ní se nezmenší. Naopak po nové dálnici by začal proudit mezinárodní tranzit," řekla vedoucí Správy CHKO Český ráj Lenka Šoltysová.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů