Čtvrtek, 28. března 2024

Proti dálnici Českým rájem se podepsalo už patnáct tisíc lidí

Proti dálnici Českým rájem se podepsalo už patnáct tisíc lidí
Petici proti uvažované severní variantě rychlostní komunikace R 35 napříč Českým rájem už signovalo na 15 tisíc lidí. Podpis pod ochranáři zorganizovaný protest připojila řada známých osobností mj. herci Jana Šulcová, Karel Heřmánek, Jiří Štěpnička nebo spisovatel Václav Cílek.
"Věřím, že si lidé uvědomí, že když i Český svaz ochránců přírody je proti této akci, není zřejmě něco v pořádku a mělo by se možných variant budoucí silnice posuzovat více," uvedl předseda Českého svazu ochránců přírody Pavel Pešout.
Ochránci přírody podle Pešouta většinou nebojují, když upřednostňují spíše praktickou činnost ve prospěch přírody. "Využíváme více informace a kontaktů na krajské a celostátní úrovni," poznamenal Pešout.
Výstavbu severní varianty čtyřproudové komunikace srdcem Chráněné krajinné oblasti Český ráj preferuje před jižním okruhem kolem Mnichova Hradiště Liberecký kraj. Odpor proti silnici, která rozdělí jedinečné území doslova ve dví, otevřeně delší čas vyjadřují ekologické organizace Turnovska spolu s řadou obcí na plánované trase. Libereckým krajem preferovaná trasa nadobro vezme Českému ráji primát turisticky oblíbené oblasti, která se společně s dopravním koridorem stane evropským překladištěm zboží "I když je severní varianta silnice R 35 přes Český ráj nejkratší, a tedy nejlevnější, je třeba brát v úvahu hodnotu této lokality. O této komunikaci by se proto nemělo rozhodovat pouze na krajské, ale na celostátní úrovni. Ekologové s vedením komunikace středem Českého ráje rozhodně nesouhlasí," podotkl Pešout.
Svaz ochránců přírody čítající 10 tisíc členů, který plně podporuje regionální iniciativy proti severní variantě R 35, představuje největší ekologickou organizaci v České republice. Věříme, že náš hlas hlas bude slyšet," poznamenal Pešout.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů