Sobota, 20. dubna 2024

KIA začne u Žiliny stavět

KIA začne u Žiliny stavět
Stavba prvních hal korejské automobilky KIA u slovenské Žiliny i přes hrozbu soudních sporů a nevykoupení všech pozemků pod továrnou dnes začne. Stavební úřad v Žilině totiž včera odpoledne na poslední chvíli vydal částečné stavební povolení, které zahájení prací na výstavbě prvních provozů automobilky umožní.
Primátor Žiliny Ján Slota včera odpoledne potvrdil, že stavební povolení už odevzdal vedení společnosti KIA Motors Slovakia, která výstavbu továrny na Slovensku zajišťuje. "Jde o povolení výstavby lisovny, haly na výrobu motorů, zemní práce a stavbu elektrických přípojek," uvedl Slota.

MEZITITULEK: Projekt má zpoždění
Korejská automobilka plánuje zahájení výroby v roce 2006 a v továrně u Žiliny se má vyrábět až tři sta tisíc automobilů se značkou KIA ročně. Celková investice firmy by měla přesáhnout jednu miliardu dolarů, dalších tři sta miliónů dolarů slibují v regionu investovat subdodavatelé. Slovensku tak korejská společnost dala přednost před lokalitami v Česku, Maďarsku a Polsku. Celý projekt výstavby automobilky už má přitom zpoždění, stavba prvních hal původně měla začít už 1. října.
Navíc se stále nepodařilo vykoupit všechny pozemky, na kterých má automobilka stát. Půdu zatím prodalo 70 procent vlastníků, ostatní majitelé to zatím odmítají.
Na průtahy v přípravě projektu už upozornilo také vedení společnosti KIA Motors Slovakia, které zdůraznilo, že zahájení prací v pátek je pro projekt velmi důležité. Prezident této společnosti In-Kyz Bae totiž napsal primátorovi Žiliny Slotovi dopis, ve kterém ho upozornil na možnost zastavení celého projektu. "Ochota firmy pokračovat v projektu závisí na tom, zda se 15. října zahájí stavební práce," uvedl ve čtvrtek v dopise vedení společnosti.
Podle slovenského ministerstva hospodářství je tlak korejského vedení firmy na Slovensku způsobený především možností, že kvůli nespokojenosti vlastníků automobilky v centrále firmy v Koreji se zpožděním dojde k výměně manažerů na Slovensku. "My jsme od vedení společnosti Hyundai/KIA žádné upozornění na možnost zastavení projektu nedostali. Zpoždění není jenom na naší straně, zástupci korejské automobilky dodali pozdě část projektové dokumentace a to působí problémy v zahájení výstavby," uvedl na internetových stránkách slovenského deníku Sme Maroš Havran, mluvčí ministra hospodářství Pavla Ruska. KIA je druhým největším výrobcem automobilů v Koreji, hned za automobilkou Hyundai Motor. KIA je součástí skupiny Hyundai.

MEZITITULEK: Vlastníci pozemků se brání
Vlastníci pozemků, kteří zatím svoji půdu pod připravovanou továrnou neprodali, se zahájením stavby továrny nesouhlasí. Už proto u Krajského soudu v Žilině a na ministerstvu životního prostředí napadli pondělní územní rozhodnutí, které bylo pro vydání stavebního povolení rozhodující.
"Město Žilina je vlastníkem společností GovInvest I a II a Žilina Invest, které vykupují pozemky a připravují výstavbu továrny a zároveň rozhoduje o vydání stavebních povolení, jde o jasný střet zájmů," uvedl mluvčí petičního výboru z Tepličky nad Váhem Dušan Mikulík. Dodal, že zvažují i další právní kroky.
Vlastníci třiceti procent pozemků po budoucí automobilkou svoje pozemky nechtějí prodat kvůli podle nich nízké ceně, kterou jim stát za pozemky nabízí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů