Úterý, 16. dubna 2024

Odpůrci nabídli smír, chtějí však tunel pod Středohořím

Odpůrci nabídli smír, chtějí však tunel pod Středohořím
Ředitelství silnic a dálnic mělo včera malou oslavu: dělníci prorazili první ze dvou tubusů tunelu Panenská na trase dálnice D8 v Krušných horách. Panenská bude se svými bezmála dvěma kilometry nejdelším tunelem v celé plánované dálniční síti.
Jestli bude mít státní Ředitelství silnic a dálnic, investor stavby, důvod k oslavě i nadále, teď do značné míry závisí na tom, jak se dohodne s ekologickým hnutím Děti Země, velkým kritikem dálnice z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa. Organizace podala kvůli stavbě dálnice jedenáct žalob, které je nyní ochotna stáhnout pod jednou zásadní podmínkou: přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří povede dálnice tříkilometrovým tunelem. Odpor Dětí Země je přitom jedním z hlavních důvodů, proč se stavba autostrády do Německa neustále protahuje.
"Dosavadní vzájemné obviňování nikam nevedlo, tak jsme zpracovali návrh, jak začít konečně jednat o kompromisu," vysvětluje Miroslav Patrik z hnutí Děti Země, které je ochotno přestat podávat i odvolání v rámci všech správních řízení.
"Vítáme tento dialog," konstatoval Jan Hoření, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které zatím počítá s tím, že přes Středohoří povedou dva kratší tunely o celkové délce asi devět set metrů. Hoření dodal, že změna tohoto plánu není jednoduchá.
Příprava stavby dvou kratších tunelů už významně pokročila, takže by se příští rok mohlo začít stavět. Delší tunel by stavbu přes Středohoří prodloužil až o tři roky, protože by bylo třeba změnit platné územní rozhodnutí. Stavba by tak byla dokončena až okolo roku 2010. Delší tunel by podle Ředitelství silnic a dálnic prodražil dálnici o více než dvě miliardy korun.
Miroslav Patrik z hnutí Děti Země oponuje, že delší tunel by lépe ochránil vzácnou přírodu Českého středohoří. "Pokud s některou z našich žalob uspějeme, stejně se stavba výrazně protáhne," podotkl Patrik.
Geolog Vladimír Cajz z Akademie věd poznamenal, že geologické složení vrchu, skrz nějž by tunel vedl, spíše nahrává variantě s tunelem. "Z ekologického a geologického hlediska je jednodušší postavit tunel," řekl Cajz ČTK. Dodal, že cenové rozdíly mezi povrchovou a podzemní variantou jsou takřka zanedbatelné.
Další jednání o návrhu sdružení Děti Země se uskuteční před Vánoci. Sdružení už začalo stahovat žaloby, které se týkají dálničního úseku přes Krušné hory, kde se hloubí i včera proražený tunel Panenská. Druhý balík žalob, který se vztahuje k úseku přes Středohoří, si Děti Země ponechávají v záloze, pokud by stavaři na jejich návrh s tříkilometrovým tunelem nepřistoupili.
O stavbu dlouhého tunelu pod Středohořím se v minulosti už pokoušelo Ministerstvo životního prostředí, ale neuspělo. Na druhou stranu se Děti Země dokázaly dohodnout s Ředitelstvím silnic a dálnic na kompromisu v případě obchvatu Plzně, jehož dokončení organizace dlouhé roky blokovala.

Údaje o dálnici D8 a tunelu Panenská
Celková délka: 92 km
Nedokončený úsek přes České středohoří: 16,4 km
Náklady: 8,5 miliardy korun
Plánované dokončení: 2007
Nedokončený úsek od Ústí nad Labem k hranici: 23,4 km
Náklady: 19 miliard korun
Plánované dokončení: 2006
Tunel Panenská: nejdelší dálniční tunel v ČR
Délka západního tubusu: 1992 m
Délka východního tubusu: 1975 m
Zahájení ražby: září 2003
Ukončení prací: konec 2005
Náklady: 4,2 miliardy korun
Zdroj: ŘSD
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů