Úterý, 19. března 2024

Nová centrála s pobídkami

Nová centrála s pobídkami
SIAD-Praxair realizuje velkou investici u Brna. Evropská výrobně-obchodní centrála bude vyrábět a zpracovávat technické plyny a řídit jejich distribuci.

Sedm set milionů korun chce celkem investovat italsko-americké seskupení SIAD-Praxair do vzniku evropské centrály - moderní továrny a logistického centra - "na zelené louce" v Rajhradicích u Brna.

Evropská výrobně-obchodní centrála společnosti začala vznikat před necelým rokem. Na konci roku 2004 byla do zkušebního provozu uvedena plnírna technických plynů, která by v krátké době měla být schopna vyrábět na plnou kapacitu a přinést práci zhruba čtyřem desítkám lidí. Ročně by pak měl hi-tech provoz podle italsko-amerického projektu produkovat až 60 tisíc tun kapalného kyslíku, dusíku a argonu a plnit přibližně 500 tisíc tlakových láhví na plyny, průmyslové směsi a medicinální plyny. Na pozemku o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních už postupně začíná růst také distribuční centrum SIAD pro ČR, Slovensko, Maďarsko a Rakousko.

"Jádrem výrobně-obchodního a logistického centra bude nejmodernější jednotka na oddělování (frakční destilaci) jednotlivých plynů ze vzduchu, jakou konfederace SIAD-Praxair vyrábí. Hodnota samotného zařízení se blíží 360 milionům korun," vysvětlil ředitel SIAD Czech (dceřiná společnost SIAD-Praxair) Ivo Lukas.

Separační jednotka bude nasávat z okolí až 20 tisíc krychlových metrů vzduchu za hodinu a nasátý vzduch následně rozdělí na jednotlivé plyny. Použitá technologie je podle Lukase vysoce ekologická a vzhledem k tomu, že vstupem i výstupem jsou běžné plyny obsažené v ovzduší, nemá zásadní negativní vliv na životní prostředí.

Na investici ve výši 700 mil. korun získal SIAD příslib až 329milionové investiční pobídky. Může ji čerpat formou slevy na daních z příjmů, a to v průběhu pěti let. Součet daňových úlev přitom nepřekročí, v souladu s rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, hodnotu 47 % z celkové sumy investičních nákladů.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů