Pátek, 19. dubna 2024

Rozsudek jako cár papíru

Rozsudek jako cár papíru
Nejvyšší správní soud dal v pěti soudních sporech za pravdu odpůrcům výstavby závodu společnosti Nemak, která má být čtvrtou největší zahraniční investicí v České republice. Soud se tak - po veřejném ochránci práv - postavil na stranu sedláka Jana Rajtera, který za pomoci právníků Ekologického právního servisu bojuje proti této nezákonné stavbě již pátým rokem. Jenže verdikt přišel tak pozdě, že příběh začíná připomínat absurdní drama.

A čas už vše vyřešil
Až do příchodu velkého investora nikdo neplánoval, že by v zemědělské oblasti na Mostecku, která zůstala nedotčena těžbou a průmyslem, mělo vyrůst něco jiného než obilí. S příchodem Nemaku do severních Čech bylo vše jinak. Kolem Havraně hospodařící sedlák Jan Rajter, jenž při vší smůle vlastní okolní pozemky, ale nikoliv ty, kde dnes staví Nemak, byl postaven před hotovou věc: stane se sousedem závodu těžkého strojírenství. Tuhle situaci dobře zná; třicet let ho nechali komunisté hospodařit vedle chemických závodů, kde mnoho zaměstnanců umíralo předčasně na rakovinu.
Nejvyšší správní soud nyní v letité Rajterově při rozhodl, že stavba Nemaku je nezákonná. Ale rozhodnutí přichází v době, kdy v první části závodu, proti které žaloby směřovaly, už probíhá zkušební provoz. Lze jen stěží předpokládat, že by došlo k odstranění protiprávně postavené stavby. Hlavním argumentem je totiž tzv. "dobrá víra" Nemaku ve správnost stavebního povolení, na jehož základě postavil první část svého závodu. Takto je chráněn ten, v jehož prospěch bylo vydáno stavební rozhodnutí. Jaké právo má však účastník řízení typu Jana Rajtera? Má právo podat žalobu. Avšak tím nezabrání, aby například stavebník na základě žalobou napadeného stavebního povolení stejně začal stavět. A jsme u podstaty věci.
Soudní řízení, jak známo, trvá roky. V okamžiku, kdy soud vydává rozhodnutí, je většinou už po všem - stavebník již postavil svou stavbu, dřevorubec pokácel les atd. Soud samozřejmě může pozastavit platnost vydaného rozhodnutí (jde o tzv. odklad vykonatelnosti, případně předběžné opatření). Tohoto institutu však soudy využívají zcela sporadicky. Tak alespoň usuzuji ze své praxe, Ministerstvo spravedlnosti využívání této pravomoci vůbec nesleduje. A tak české soudy vydávají rozhodnutí v době, kdy čas již za ně vyřešil vše. Rozsudky proto mají často hodnotu cáru papíru.

Nezákonné podklady
V případě pana Rajtera si ale investor nechtě zkomplikoval život. Patrně na radu státních úředníků rozdělil výstavbu svého závodu účelově na dvě části. V první fázi postavil malý výrobní závod, který nevyžaduje tak náročné posouzení. Díky rozhodnutím Nejvyššího správního soudu by povolení pro tuto stavbu měla být v nejbližší době zrušena jako nezákonná. Nemak se chystá dostavět celý závod do konečné podoby - desetinásobku současného stavu. K žádosti o vydání stavebního povolení přitom předložil tytéž podklady, jaké používal již pro svou první stavbu. Stavební úřad v Mostě povolení vydal. Jan Rajter se odvolal a v těchto dnech má rozhodovat Krajský úřad Ústeckého kraje. Už se znalostí verdiktu správního soudu.
Autor je vedoucí programu GARDE - Globální odpovědnost Ekologického právního servisu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů