Pátek, 29. března 2024

Ekologové tlačí investory k ústupkům

Ekologové tlačí investory k ústupkům
Smlouva, na jejímž základě v červnu zaplatil investor stavby drůbežárny na Domažlicku aktivistům ze sdružení Děti Země sto tisíc korun pokuty, zřejmě odporuje zákonům. Dohoda, která zavazuje společnost Česká drůbež k dodržování veterinárních norem i dalších požadavků ekologů, je podle právníka Jaroslava Svejkovského, kterého oslovily HN, neplatná od samotného počátku.
Investoři a ekologové uzavírají podobné dohody v Česku stále častěji. Jen nemají - jako v tomto případě - sankční dodatek a nikdo zatím jejich platnost nezpochybnil. Příkladem může být dohoda Dětí země s obchodním řetězcem Lidl. Aktivisté poté stáhli petice s výzvou k bojkotu těchto obchodů.
Jednatel České drůbeže Petr Červený dohodu uzavřel za nápadně nevýhodných podmínek, možná i v tísni, ale přesto se jí hodlá řídit i nadále. Umožnila mu totiž dokončit stavbu drůbežárny. Ústupek za ústupek. Firmy raději vyhoví některým požadavkům aktivistů výměnou za stáhnutí žalob, odporu proti stavbě či odvolání proti kladnému posouzení stavby.

Proti dobrým mravům?
V případě drůbežárny považuje právník za protiprávní a v rozporu s dobrými mravy například závazek, že firma nebude usilovat v okrese o výstavbu a provoz dalších farem pro chov drůbeže - to zřejmě zavání nedovoleným omezováním hospodářské soutěže.
Před zákonem podle Svejkovského neobstojí ani povinnost platit Dětem Země pokutu v případě vyjmenovaných porušení zákona. Šetření o případném porušení zákona přísluší jen orgánu státní správy.
"Konstatuji, že lze předmětnou smlouvu napadnout žalobou na určení její neplatnosti," vyjádřil se Svejkovský s ohledem i na další nedostatky dokumentu. Za určitých okolností by dokonce mohla Česká drůbež od Dětí Země pokutu soudně vymáhat zpět jako bezdůvodné obohacení.
"O tom vůbec neuvažuji. Když jsem jednou něco podepsal, tak to dodržuji," vyjádřil se jednatel Červený. Po pěti letech sporů s aktivisty a okolními obcemi o ekologické a veterinární podmínky ve farmě byl investor nakonec rád, že získal možnost stavbu dokončit alespoň v menším rozsahu.
Děti Země se - také pod sankcí pokuty - zase zavázaly zrušit své odvolání proti vydanému kladnému rozhodnutí stavebního úřadu. Firma, vlastněná německým kontroverzním podnikatelem Stefanem Pohlmanem, i tak nyní patří k pěti největším drůbežárnám v Česku. "Smlouva jde někde nad rámec státního dozoru. Jsem ale přesvědčen, že je po právní stránce v pořádku. Mohla by být inspirací i pro další podobné případy," vyjádřil se už dříve právní zástupce ekologů Jan Rovenský.

Spokojení aktivisté
Podobnou dohodu - i když bez finančních sankcí - uzavřely Děti Země s obchodním řetězcem Lidl. Petici za bojkot těchto diskontů, při jejichž stavbách došlo k nepovolenému vykácení desítek stromů, stáhli aktivisté až poté, co se německá společnost na podzim 2003 zavázala vysázet 1020 stromů a dohodu loni splnila. "Nepovažujeme to za nátlak. Ty stromy jsme stejně chtěli vysázet," vyjádřila se mluvčí firmy Jana Jabůrková.
Smlouvou s investorem a městem prozatím končí také několikaleté spory o výstavbu golfového hřiště v Hluboké nad Vltavou. Podle hlubockého starosty a senátora Tomáše Jirsy je hledání konsensu s ekology pokaždé velmi složité. "Ale musí se s nimi jednat. Bez dohody nejde téměř nic udělat," říká politik. Aktivisté jsou i v tomto případě spokojeni. "Dohoda má umožnit, aby se na chráněných pozemcích hrálo a nezpůsobilo to větší škody," říká právník Pavel Doucha z táborského pracoviště Ekologického právního servisu (EPS).
Vedle menších nebo lokálních aktivit se ekologové zaměřují i na nejvýznamnější investice včetně výstavby automobilky TPCA v Kolíně. Na ni vyvíjejí tlak, aby se přihlásila ke společenské odpovědnosti a k "nápravě nezákonností, ke kterým došlo v souvislosti s realizací jejich investičního záměru," jak stojí v návrhu dokumentu umístěného na webových stránkách z EPS. Koncepce společenské odpovědnosti má být přitom založena na dobrovolných závazcích, které jdou nad rámec zákonných povinností.
Právník Jiří Nezhyba z brněnské kanceláře EPS přitom nechce stav jednání příliš komentovat. Vysvětluje to tím, že se vedou důvěrná jednání, která nejsou dotažena do konce.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů