Čtvrtek, 28. března 2024

Stavební povolení pro R35 u Sedlice se zpozdí

Stavební povolení pro R35 u Sedlice se zpozdí

Krajský úřad v Hradci Králové musí řešit odvolání Dětí Země

Ekologické sdružení Děti Země z Brna podalo proti stavebnímu povolení na dvě polní cesty v rámci výstavby velké křižovatky na rychlostní silnici R35 v úseku Sedlice – Opatovice, které vydal Magistrát města Hradec Králové, odvolání ke krajskému úřadu. Magistrát podle nich porušil zákon o ochraně přírody a krajiny, neboť je neinformoval o zahájení tohoto stavebního řízení, takže se ho nemohly zúčastnit. Zahájení výstavby se tak pravděpodobně oddálí o několik měsíců.

„S oznamováním o zahájení stavebních řízení ze strany stavebních orgánů máme potíže jen občas, vždy to pak řešíme odvoláním k nadřízenému orgánu, který nám dá samozřejmě za pravdu,“ vysvětluje Miroslav Patrik z Dětí Země, které výstavbu R35 od Sedlic přes Zámrsk až po Mohelnici monitorují od konce roku 2002.

Další stavební řízení již přímo na stavbu obří křižovatky u Sedlic probíhá na Ministerstvu dopravy. Pokud opět dojde k porušení zákonů, jsou Děti Země odhodlány podat odvolání. Územní rozhodnutí pro křižovatku u Sedlic bylo vydáno v říjnu 2004, přičemž řízení trvalo šest měsíců.

Děti Země na území Pardubického kraje podporují výstavbu silnice R35 v jižní variantě, jak doporučily odborné posudky a preferují obce a místní sdružení v trase severní varianty. Zastupitelé kraje se však v konceptu územního plánu kraje přiklonili k variantě severní. Pokud svůj názor nezmění, lze očekávat, že výstavba R35 na Pardubicku se odsune na vedlejší kolej a dojde spíše k rozšíření dálnice D1 o dva pruhy.

Další informace o stavebních řízeních na R35:
Magistrát města Hradce Králové, odbor dopravy: M. Mládková, tel. 495 707 801
Ministerstvo dopravy, odbor pozemních komunikací: Petr Vůjtěch, tel. 972 231 126

Zdroj: Deti Zeme Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů