Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hyundai může stavět v Nošovicích

Hyundai může stavět v Nošovicích
Jihokorejská automobilka Hyundai Motor může svůj první evropský závod připravovat v Nošovicích na Moravě. Zemědělci, kteří dosud bránili zkompletování potřebné průmyslové zóny, včera poprvé po třech letech souhlasili s výměnou pozemků.
"Vybrali jsme si lokality v obcích kolem Žermanické přehrady, třebaže jejich bonita je podstatně horší, nemluvě o vzdálenosti a s tím spojených vyšších přepravních nákladech," uvedl včera předseda ZDV Nošovice Jiří Vícha.
Jde celkem o 270 hektarů půdy vzdálené deset kilometrů od Nošovic. K nim ale zemědělci požadují peněžní kompenzace. Desítky miliónů korun na budoucí zvýšené náklady, mimo jiné milión korun ročně za převážení zelí, kukuřice a dalších vypěstovaných plodin včetně krmiva a za převážení hnoje, a také náhradu 2,5 miliónu korun za letos zaseté ozimy. "Požadujeme i garanci patnáctiletého pronájmu, aby nám po pár letech někdo nechtěl nová pole vzít," dodal Vícha.
To, že je prostor pro automobilku k dispozici, chce Hyundai vědět do 30. listopadu. Požadavky zemědělců bude projednávat zastupitelstvo Moravskoslezského kraje o šest dní dříve. Pokud je schválí, uzavřou zemědělci nájemní smlouvu k 1. lednu 2006. Na žermanických polích by začali pracovat na jaře. Chov dobytka by podle Víchy zůstal na současných místech. Nošovičtí zemědělci mají kolem pěti set krav v Nižních Lhotách a osm set prasat v Nošovicích a Dobré.

Peníze dostane celá ves
Je téměř jisté, že zastupitelstvo kompenzace zemědělcům schválí v požadované výši. Z vlastní vůle a z vlastního rozpočtu totiž Moravskoslezský kraj nabídl každé ze 410 domácností v Nošovicích a Nižných Lhotách sto tisíc korun.
Vidina peněz má inspirovat obyvatele k tomu, aby pomohli přesvědčit sto dvacet zemědělců v ZDV o prospěšnosti výměny pozemků. Podle odpovědných činitelů nejde o uplácení. "Chceme tím kompenzovat problémy, jež lidem nastanou v souvislosti s výstavbou mohutného závodu," zdůvodnil zástupce hejtmana Pavel Drobil.
"Je to unikátní, v republice dosud nepoužitý postup, je ale plně v kompetenci kraje. Naznačuje, jak mnoho zastupitelům záleží na tom, aby se v regionu vytvořily tisíce nových pracovních míst," uvedl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Možnost, že by retrospektivně podobné kompenzace za zhoršené životní prostředí při výstavbě požadovali lidé třeba v Kolíně, nepřipouští. "Přítomnost TPCA zvýšila ceny kolínských nemovitostí, lidé již teď vydělali," řekl Jahn.
"Ostravu a Kolín nejde srovnávat. Hejtman Tošenovský dělá maximum pro to, aby lidem zajistil pracovní místa. Jako jediný jsem varoval, že výstavba v Kolíně bude vyžadovat nadlidskou trpělivost obyvatel. Nyní obtěžuje, za deset let to bude jiné. Myslím, že Moravskoslezský kraj si uvědomil, že lidé budou trpět, a proto jsou kompenzace na místě," řekl středočeský hejtman Petr Bendl.

Výroba aut rychle vzroste
Jihokorejská automobilka Hyundai chce v Česku za 30 miliard korun postavit továrnu s kapacitou 300 tisíc osobních automobilů ročně, a to od roku 2009. V závodě chce zaměstnat tři tisíce pracovníků, dalších až dvacet tisíc lidí by podle odhadu CzechInvestu našlo práci v dodavatelských firmách.
V roce 2009 by se v Česku vyrábělo 1,2 miliónu aut, z toho ve Škodě Auto přes šest set tisíc, v TPCA a Hyundai po třech stech tisících. Podle analýzy společnosti PricewaterhouseCoopers vzroste výroba automobilů v zemi do roku 2012 o 720 tisíc vozů. Česko tak čeká největší nárůst kapacity v Evropské unii. V západní Evropě má za stejnou dobu produkce klesnout o 1,2 miliónu aut.

Kolik bude stát příprava areálu v Nošovicích
Výkup pozemků za 150 Kč/m2 414 miliónů korun
Výkup nemovitostí a cest 176 miliónů korun
Stavební a terénní úpravy 1 187 miliónů korun
Kompenzace ZDV Nošovice* 50 miliónů korun
Celkem 1 827 miliónů korun
Zdroj: Moravskoslezský kraj, *odhad HN
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů