Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové žalují stavební úřady

Ekologové žalují stavební úřady

OSTRAVA/KRNOV - Žalobu na stavební úřady, které vydaly kladné územní rozhodnutí pro výstavbu Kauflandu u Opavské ulice v Krnově a tzv. severního obchvatu Krnova, podalo u Krajského soudu v Ostravě Hnutí Duha Jeseníky (HDJ).

Jeho zástupce Ivo Dokoupil upřesnil, že v obou případech se úřady odmítly zabývat argumenty a připomínkami HDJ a zdůvodnily to svým výkladem zákona, podle kterého mají občanská sdružení jen velmi okleštěné pole působnosti. Mohou se vyjadřovat pouze k ochraně živočichů a rostlin, ale už ne např. k povodňové situaci, k úrovni architektury nebo k vlivům stavby na dopravu a urbanismus. Jak mohou občané ovlivnit rozhodování o stavbách ve svém regionu, když toto právo si pro sebe vyhradili úředníci a politici? Pokud skutečně úředníkům stačí okopírovat si odstavec plný paragrafů, že jim do řízení občané nemají co mluvit, porušuje takový stav Ústavou zaručená práva. A jestli zákon takový výklad umožňuje, je potřeba iniciovat změnu legislativy, tvrdí Dokoupil. A dodává, že zrovna v případě plánované stavby krnovského Kauflandu v centru města studie ukázala, že všechny argumenty ekologů jsou opodstatněné, odborně na úrovni a oprávněné. Přesto se jimi nezabýval ani jeden ze stavebních úřadů. Úřednickou svévoli je proto třeba zastavit, prohlásil Dokoupil. Krajský úřad v územním řízení o Kauflandu začal tvrdit, že zákon nepřipouští, aby občanská sdružení vznášela určitý typ námitek. Případ obchvatu, který následoval a byl obsahově zcela identický, potvrdil, jak je to nebezpečný precedens. Nemůžeme připustit, aby krkolomný výklad zákona umožnil úředníkům zamítnout jakékoliv námitky občanů bez zkoumání věcné podstaty. Podle tohoto jejich výkladu totiž úředníci naše argumenty nemusejí zkoumat, protože do územního řízení nemáme co mluvit, varoval Dokoupil.

HDJ bude u soudu zastupovat bratr bývalého ministra životního prostředí, právník Petr Kužvart, který se na ekologické kauzy specializuje. Pokud dá soud ekologům za pravdu, může to vést až ke zrušení územního rozhodnutí, což je stěžejní podklad pro stavební povolení.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů