Čtvrtek, 28. března 2024

Výhrady Dětí Země ke konceptu územního plánu Ústecka

Výhrady Dětí Země ke konceptu územního plánu Ústecka

V rámci schvalování územního plánu Ústeckého kraje ve fázi konceptu a jeho ekologického posouzení odeslaly včera Děti Země na krajský úřad v Ústí nad Labem své připomínky. Konceptu vytýkají zejména umístění desíti ekologicky sporných staveb a také snahu prolomit územní limity lomem Bílina směrem na Mariánské Radčice oběma navrženými variantami, což je v rozporu s usnesením české vlády č. 444 z roku 1991. Proto Děti Země doporučily koncept přepracovat a současně vyčkat až na schválení Strategie udržitelného rozvoje Ústeckého kraje.

„Především jsme požadovali zachování územních limitů pro povrchovou těžbu uhlí v lomech Bílina a Československé armády, posouzení variant splavnění Labe bez výstavby jezů a samozřejmě opět trasu dálnice D8 v Českém středohoří s dlouhým tunelem Kubačka,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Z dalších dopravních staveb se Dětem Země v konceptu nelíbil záměr na výstavbu dvou variant obchvatu Bíliny, které jsou dopravně neefektivní, drahé a ekologicky nepřijatelné, a také čtyř variant přivaděče k dálnici D8 z Děčína do Libouchce, které z důvodu ochrany přírody neobsahují tunely, jak také již několik let požaduje Správa CHKO České středohoří.

Velmi nevhodné je také podle nich snaha vést pět dálkových elektrických vedení o napětí 110 kV a dvě o napětí 440 kV přes chráněná území Českého středohoří a Lužických hor.

Pro výstavbu a modernizaci elektráren Počerady, Tušimice a Ledvice doporučily nutnost splnit přísné podmínky, které jsou uplatňovány pro další energetická zařízení jako jsou velké větrné elektrárny s výkonem nad 100 kV a výšky stožárů nad 35 metrů.

„Našimi připomínkami konceptu jsme tak navázali na naši účast v předchozí fázi schvalování územního plánu kraje, neboť v květnu 2005 jsme se již vyjadřovaly k návrhu tohoto plánu,“ připomněl Patrik.

TZ Dětí Země

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů