Pátek, 19. dubna 2024

Nošovice očekávají příchod automobilky

Nošovice očekávají příchod automobilky
Beskydské Nošovice napjatě očekávají konečné rozhodnutí o příchodu automobilky Hyundai. Téma je vděčným námětem debat štamgastů Radegastova šenku. Výjimkou nejsou ani sázky. Výsledky Čechů na olympiádě v Turíně teď sice poněkud vítězí, Hyundai ale zůstává hned v závěsu.
"Slyšel jsme, že automobilka nepřijde, ale skončí v Mošnově," tvrdí jeden z hostů. "To jsou klepy, už je dávno všechno rozhodnuté," oponuje jeho spolustolovník, a upije piva.
Novináře tu ale příliš rádi nevidí. Zdejší lidé nejsou příliš sdílní. "Závist je hrozná," vyložil důvod jeden z těch šťastných, kteří dostali za prodej svého několikahektarového rodového pozemku velmi slušně zaplaceno. "Byla to ohromující částka. Dlouho jsme se z ní vzpamatovávali. Nikdy jsem si ani nepomyslel, že budeme tak bohatí. Postavíme si nový dům, koupíme lepší auto. Těším se, až na jaře začneme budovat nové sídlo," dodal starší muž poté, co se mu dostalo ujištění o naprosté anonymitě.
Moravskoslezský kraj začal rozesílat zbývajících bezmála 320 miliónů korun určených na výkup pozemků pro Hyundai v Nošovicích počátkem tohoto týdne. "Dnes už by je měli všichni mít na svých kontech," uvedla jeho mluvčí Šárka Swiderová. Neplatí to ale o Zemědělském družstvu vlastníků Nošovice, které očekává první dvacetimiliónovou splátku příští měsíc. "V současné době si vybíráme novou půdu místo té, kterou jsme obdělávali v areálu budoucí průmyslové zóny, a hlavně kupujeme nové stroje," uvedl jeho předseda Jiří Vícha. Družstevníci dostanou celkem 130 miliónů ve splátkách rozložených do deseti let. Kraj jim tak nahrazuje újmu způsobenou přechodem na jiné pozemky.
Samotné Nošovice, až na zdejší nepřetržitě fungující Pivovar Radegast, spí zimním spánkem pod tlustou sněhovou peřinou. "Ještě dlouho nebude možné zahájit žádné terénní úpravy, natož stavební práce," ukazovala včera za hustého sněžení z okna své kanceláře starostka obce Dana Tichá.
Sama ale netrpělivě očekává rozhodnutí o příchodu investora. Je přesvědčena, že obci všestranně pomůže, například s dobudováním infrastruktury. "Že nám tu přibylo tolik milionářů, není zatím moc patrné. Sem tam se objeví nové auto, častěji k nám jezdí zástupci peněžních institucí a žádají o vyvěšení letáčků s nabízenými službami," dodala. Na příchod automobilky spoléhá každá domácnost zdejší i z nedalekých Nižních Lhot. Všechny totiž obdrží od krajského úřadu ve dvou ročních splátkách celkem sto tisíc korun jako kompenzaci za zhoršené životní prostředí po dobu výstavby automobilky.
Že by noví nošovičtí milionáři začali rychle utrácet, nezaznamenali ani prodejci osobních aut v nejbližším okolí. "Tady se auta kupují až koncem března, teď lidé chodí jen vybírat," uvedl Radan Kožušník, majitel frýdeckomístecké prodejny Hyundai. Sám od příchodu automobilky očekává daleko větší zájem o značku. Zároveň ale má obavy, že výrobce postupně vybuduje i vlastní maloobchodní síť, což by podle něj byla naprosto neporazitelná konkurence.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů