Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové se chystají napadnout stavbu Hyundaie

Ekologové se chystají napadnout stavbu Hyundaie
Pokud společnost Hyundai získá povolení od Ministerstva životního prostředí pro stavbu své továrny v Nošovicích, nestátní organizace Ekologický právní servis (EPS) napadne stanovisko žalobou podle evropských směrnic. Automobilka s kapacitou kolem 300 tisíc vozů ročně, jež přímo zaměstná 3000 lidí, se má začít stavět ještě letos.
"Po vydání stanoviska jsme rozhodnuti podat žalobu. Sami nevíme, jestli továrna pod Beskydami je vhodná, nebo ne, ale usilujeme o splnění všech právních předpisů. Vzhledem k politickému tlaku jsme ale realisté a víme, že nemůžeme tu továrnu právními kroky zastavit," řekl Franc.
Společnost Hyundai dosud svůj záměr stavět v Nošovicích oficiálně nepotvrdila, měla by se vyjádřit zřejmě do konce února. Kraj už ale nyní plánuje, že na jaře odveze ze zóny ornici a následně zahájí práce na budování elektrických, vodovodních, plynových i dalších přípojek.
Právníkům z EPS především vadí, že návrhy na vypracování takzvané EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí, byly zpracovány zvlášť pro všechny zóny, o něž se dříve automobilka zajímala, tedy kromě Nošovic také pro Mošnov na Novojičínsku a Holešov na Kroměřížsku. "Podání by měla obsahovat takzvané variantní řešení, aby úřady mohly posoudit, která lokalita je pro stavbu závodu nejvhodnější," vysvětlil Franc.
Podle krajských úředníků je vliv stavby automobilky posuzován podle zákonů, politické tlaky a zadání nepřipouštějí. "Oznámení nyní visí na úředních deskách kraje a všech dotčených organizací a obcí. Zprávu zkoumá nezávislý znalec, jednotlivé organizace včetně ekologů se k němu mohou vyjádřit a přibližně za dva měsíce bude následovat veřejné projednávání, zřejmě přímo v Nošovicích," řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová. Teprve poté může vydat Ministerstvo životního prostředí závazné stanovisko s podmínkami stavby, jimiž se budou muset řídit všechny správní orgány.
Podle nejnovějších informací by Hyundai mohl v Nošovicích investovat 800 miliónů eur (přibližně 23 miliard korun).
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů