Čtvrtek, 25. dubna 2024

Děti Země předložily varianty R43 z Kuřimi do Svitávky

Děti Země předložily varianty R43 z Kuřimi do Svitávky

Svá vyjádření na vybudování nové rychlostní silnice R43 v úseku Kuřim – Svitávka mohou občané ještě do 30. března posílat na Ministerstvo životního prostředí do Prahy. To nyní v rámci zjišťovacího řízení sbírá podněty k tomu, aby mohlo upřesnit obsah následné podrobné ekologické dokumentace pro tento záměr. Děti Země ve svém vyjádření žádají posoudit modernizaci stávající silnice I/43 a také ještě další variantu R43, neboť mohou mít menší negativní vlivy na obyvatele obcí i na přírodu.
 
„Je zbytečné utrácet další peníze na výstavbu nové R43, když by stačilo etapovitě a rychle postavit jen několik obchvatů a přeložek u stávající silnice I/43 z Brna do Svitav,“ myslí si Miroslav Patrik z Dětí Země.
 
Předložené varianty jako modernizace silnice I/43 a jako další nová R43 vypracované Českým a Slovenským dopravním klubem mají menší zábor půdy a vliv na krajinný ráz a také menší negativní vliv na obyvatele řady obcí. Naproti tomu varianta R43 od Ředitelstvím silnic a dálnic ČR prochází velmi blízko obcí Drásov, Malhostovice, Skalička a Malá Lhota, přičemž v Čebíně a v Žernovíku bude nutné zbourat několik budov.

„Odmítáme také používání salámové metody, kdy začíná ekologické posuzování úseku R43 od Kuřimi a přitom ještě neskončil stejný proces u předchozího úseku R43 od Troubska,“ doplňuje dále Patrik.

Varianta R43 předložená ŘSD ČR má také v délce 160 metrů zlikvidovat část přírodní památky Krkatá Bába u obce Lubě, zničit všechny přírodně cenné lokality na tělese původní Hitlerovy dálnice a na vysokém násypu mezi obcemi Drásov a Malhostovice negativně ovlivnit krajinný ráz.

Výstavba úseku R43 Kuřim – Svitávka délky 21 km a šířky 25,5 metrů má probíhat v letech 2010-13, předchozího úseku z Troubska do Kuřimi pak v letech 2012-6. Nicméně u tohoto prvního úseku R43 dosud neskočilo ekologické posuzování vlivů na životní prostředí, které začalo v říjnu 2001.

Další informace:

Rychlostní silnice R43 Troubsko – Kuřim = http://www.R43.cz

Ekologické posuzování R43 Kuřim – Svitávka = http://www.ceu.cz/eia/is/info.asp?kodAkce=MZP118

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů