Pátek, 19. dubna 2024

Hyundai přichází

Hyundai přichází

Největší investice novodobé historie České republiky - závod na výrobu osobních automobilů v hodnotě kolem jedné miliardy eur - vyroste na zelené louce v Nošovicích na Frýdeckomístecku.

Více než půlroční intenzivní vyjednávání státu a Krajského úřadu Moravskoslezského kraje s jihokorejským Hyundai Motor Company vyústila koncem března v podpis memoranda o naplnění tohoto investičního záměru. Už koncem roku 2008 by měla začít sjíždět z linek závodu vozidla dvou typů, určená především pro evropské trhy. Korejci se netají tím, že pomocí nošovického a sesterského závodu KIA u Žiliny hodlají podstatně posílit svou pozici v zemích Evropské unie. Především na úkor svého největšího konkurenta - japonské Toyoty. Po plném najetí výroby se má v Nošovicích zhotovovat až 300 000 vozidel za rok. Zaměstnání v továrně najde tři tisíce pracovníků, dalších více než deset tisíc pak ve spolupracujících dodavatelských organizacích. Analytikové propočítali, že závod může zvýšit hrubý domácí produkt České republiky až o dva procentní body. Podle ministra průmyslu a obchodu ČR Milana Urbana vylepší Hyundai i bilanci zahraničního obchodu státu. "Bude znamenat roční přínos zhruba 54 miliard korun.

Co přinese automobilka kraji?
"Průlomovou investici, na kterou jsme čekali spoustu let," je přesvědčen hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. "Posun k lepšímu při řešení klíčového problému - přetrvávající vysoké míry nezaměstnanosti, posílení významu regionu a jeho přitažlivosti pro další investory, urychlené dobudování dopravní infrastruktury podmiňující další vývoj kraje," dodal. Primátor Ostravy Aleš Zedník dokonce hovoří o dějinném předělu. "Už ne pouze uhlí a ocel, jak tomu bylo po dvě uplynulá století, ale osobní auta budou šířit slávu Ostravska ve světě. Těší mě, že jsem mohl u tohoto zlomu být," dodal. Z příchodu zahraničního investora se raduje rovněž starostka obce Nošovice Dana Tichá. "Po dlouhém období nejistoty je rozhodnuto. Jsem tomu opravdu moc ráda. Věřím, že se nám postupně podaří s příchozím investorem nastolit korektní, oboustranně prospěšné vztahy," naznačila svá očekávání. Obyvatelé Nošovic a sousední Nižní Lhoty už může v kapse hřát štědrý finanční příspěvek.

Práce a lepší silnice
Také podnikatelé vzhlížejí k budoucí investici s velkým očekáváním. "Už jsme také založili zvláštní pracovní skupinu, která by nám měla pomáhat uskutečnit konkrétní podnikatelské záměry dostat se mezi dodavatele automobilky," vysvětlil předseda Krajské hospodářské komory Pavel Bartoš. "Soustředíme svou pozornost na dopravní obslužnost a logistiku, na kooperaci firem i z oblasti služeb, na technickou a odbornou pomoc při realizaci doprovodných investic, na zapojení zdejších výzkumných a vývojových kapacit," doplnil. Šéf Třineckých železáren Jiří Cienciala vidí význam příchodu automobilky Hyundai do Moravskoslezského kraje ve dvou rovinách. "Očekávám, že nám přibude odběratelů jakostních ocelí, kterou firmám působícím v sektoru automobilového průmyslu nabízíme," vysvětlil. Tyto materiály s vysokou přidanou hodnotou tvoří nyní třicet procent celkové produkce druhého největšího výrobce oceli v Česku. Za druhý neméně významný klad považuje Cienciala urychlení modernizace pozemních komunikacRekonstrukce dopravní infrastruktury, aby splňovala Korejci požadované parametry, vyjde na několik miliard korun. Stát se zavázal, že tyto finance uhradí a že práce dokončí do zahájení výroby v Nošovicích. Mimo tyto náklady poskytne stát Hyundai oficiální pobídky v rozsahu do Evropskou unií maximálně tolerované výše 15 procent z objemu investice. Tedy v hodnotě 4,3 miliardy korun s tím, že část těchto peněz bude vynaložena na přípravu vlastní průmyslové zóny v Nošovicích. Stát už předtím zaplatil původním vlastníkům pozemků přes půl miliardy korun, další desítky milionů vynaložil Moravskoslezský kraj.

Příprava pozemků pro továrnu začíná
Nošovická průmyslová zóna zahrne 270hektarovou plochu, i s přilehlými pozemky pak 330 hektarů. Před zahájením úprav se zbourá i 19 rodinných domků, které už také byly vykoupeny. Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro ekonomický a regionální rozvoj Pavel Drobil upřesnil, že zhruba do září by měly probíhat přípravné práce a instalace technických přípojek plynu, vody, elektrické energie, jimž předchází skrývka ornice z celé plochy zóny. "Vlastní výstavba hal by mohla začít v září," dodal.

Hyundai a nezaměstnanost
Názory na to, jak výrazně pomůže automobilka řešit vysokou nezaměstnanost v regionu, se různí. Podle ředitelky Úřadu práce v Ostravě Yvone Jungové se dá očekávat snížení o dva procentní body. "Dost ale bude záležet na tom, jaké platy firma lidem nabídne," poznamenala. Obchodní ředitelka pracovní a personální agentury Trenwalder Kappa People Petra Rösselová je zdrženlivější. "Odhaduji, že tak polovinu z oněch deklarovaných tří tisíc pracovních míst obsadí cizinci. Z Polska, Slovenska anebo příchozí z jiných regionů České republiky," poznamenala s tím, že práce v automobilce každému z uchazečů určitě nebude vyhovovat. V Moravskoslezském kraji bylo koncem března více než 90 tisíc registrovaných uchazečů o zaměstnání. Na Frýdeckomístecku pak přes 15 tisíc. Podle šéfa tamního Úřadu práce Libora Černého se dá očekávat hlavní nápor uchazečů o práci v Hyundai tak rok před spuštěním provozu. "My sice už nyní evidujeme nějaký zájem," uvedl pro agenturu ČTK, "ale především z řad Poláků a Slováků.

AUTOR: Pavel Šmíd

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů