Pátek, 29. března 2024

Ekologové mají výhrady k průmyslové zóně Nošovice

Ekologové mají výhrady k průmyslové zóně Nošovice

Občanská sdružení Děti Země z Brna, BESKYDČAN z Muchovic a Ochrana vod z Ostravy poslala na Městský úřad ve Frýdku-Místku odvolání proti vydání rozhodnutí o zásahu budoucí průmyslové zóny Nošovice do krajinného rázu výstavbou mohutného valu a o vykácení stromů a keřů kolem potoka Řepník v délce dvou kilometrů. O jejich odvolání rozhodne krajský úřad v Ostravě. Jako nesplnitelné se tak mohou jevit sliby řady politiků o brzkém zahájení výstavby zóny i nového závodu na výrobu aut.

„Z vydaných rozhodnutí máme pocit, že plní spíše politickou objednávku na rychlou výstavbu zóny za každou cenu, než na zajištění ochrany krajiny a zdraví obyvatel v okolí,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země, které se systematicky věnují dopravním stavbám a průmyslovým a obchodním zónám.

Výstavbu mohutného ochranného valu mezi zónou a obcí Nošovice před účinky hluku a světelného smogu v délce dvou a půl kilometrů a výšky patnácti metrů sice ekologická sdružení nezpochybňují, ale na ochranu krajinného rázu je nutné právně prosadit eliminační opatření, což se ale v řízení nestalo.

Ekologům se také nelíbí, že by se mělo podél potoka Řepník jako významného krajinného prvku vykácet kolem čtyři sta padesáti stromů v hodnotě 2,4 miliónů korun a tak tuto zeleň v rovinaté zemědělské krajině zcela zlikvidovat. Přitom mohla být podle nich naopak součástí průmyslové zóny a také plánovaného výrobního závodu společnosti Hyundai Motor Company.

„O odvolání rozhoduje krajský úřad v Ostravě, tak snad bude objektivní, neboť žádosti podal Moravskoslezský kraj, takže tu může hrozit riziko podjatosti úředníků,“ uvažuje dále Patrik.

Vzhledem k tomu, že obě řízení nejsou ještě ukončena a ještě chybějí další správní rozhodnutí, včetně územního pro terénní práce v průmyslové zóně, bude po právní stránce velmi obtížné splnit sliby některých politiků, aby se výstavba zóny zahájila již v květnu a letos i výrobního závodu jihokorejců.

Přehled probíhajících hlavních správních řízení pro průmyslovou zónu Nošovice:

1) zásah do významného krajinného prvku potoka Řepník – žádost podána 9. 2. 2006, probíhá odvolání

2) zásah do krajinného rázu – žádost podána 10. 2. 2006, probíhá odvolání

3) zásah do biotopů 22 zvláště chráněných druhů živočichů – žádost podána 10. 2. 2006, probíhá řízení
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů