Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpůrci stavby továrny Nokian Tyres podali žalobu

Odpůrci stavby továrny Nokian Tyres podali žalobu
Část obyvatel Lešné u Valašského Meziříčí na Vsetínsku a ochránci přírody z regionu se obrátili kvůli chystané pneumatikárně u obce na soud s žalobou proti postupu Ministerstva životního prostředí. Vadí jim, že ministerstvo při povolování zvažované investice společnosti Nokian Tyres do závodu na výrobu pneumatik ignorovalo současné zatížení životního prostředí. Uvedl to Filip Gregor z Ekologického právního servisu, jenž žalobu připravil. Ministerstvo je přesvědčeno, že postupovalo v souladu se zákonem.
Ministerstvo vydalo souhlasné stanovisko v řízení o posouzení vlivů na životní prostředí. Podle Ekologického právního servisu ale řízení trpělo nedostatky, pro které nebylo možné posouzení vůbec provést. "Ministerstvo životního prostředí ignorovalo požadavky zákona i evropské směrnice, které mu ukládají povinnost provést zhodnocení stávajícího zatížení v dotčeném území a posoudit možnost kumulace vlivu záměru s jinými znečišťovateli. Tyto podklady v řízení zcela chyběly," uvedl Gregor.
Lešnou přitom podle obyvatel a ochránců přírody již nyní sužují emise a pach pocházející z chemických závodů a významného silničního tahu na Slovensko. "Ministerstvo životního prostřední je přesvědčeno, že postupovalo v souladu se zákonem. V souhlasném stanovisku stanovilo řadu podmínek, které mají minimalizovat případné dopady stavby na životní prostředí," řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Dodala, že ministerstvo zatím nemá k dispozici text žaloby.
Obyvatelé Lešné, Ekologický právní servis a ochránci přírody také zaslali otevřený dopis generálnímu řediteli společnosti Nokian Tyres. Mimo jiné v něm firmu vyzývají, aby sama iniciovala nové posouzení vlivů svého záměru na životní prostředí a trvala na jeho regulérním průběhu. Nokian Tyres zvažuje u Valašského Meziříčí výstavbu továrny zhruba za devět miliard korun s roční produkcí až osm miliónů pneumatik. Zaměstnání by zde mělo najít přibližně 900 lidí.
"Projekt společnosti Nokian Tyres získal kladné posouzení vlivu na životní prostředí, je tedy splněn další z důležitých kroků. Nicméně jedná se o rozsáhlý a významný projekt a v takovýchto případech bývají jednání dlouhá, protože je třeba řešit řadu souvisejících otázek. V tuto chvíli zatím nevíme, kdy padne finální rozhodnutí, a není možné ani zaručit, že projekt získá právě Česká republika," informoval René Samek z agentury CzechInvest.
Projekt finské firmy plně podporují zastupitelstva Lešné i Valašského Meziříčí, které je vlastníkem průmyslové zóny. Výpis usnesení chtějí odeslat společnosti Nokian Tyres. Na Vsetínsku byla letos v květnu nezaměstnanost takřka deset procent, nejvíce ze všech čtyř okresů Zlínského kraje. V evidenci úřadů práce zde bylo takřka 8000 uchazečů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů