Pátek, 19. dubna 2024

HOBES stavěl načerno, galvanovna je v rozporu s územním plánem

HOBES stavěl načerno, galvanovna je v rozporu s územním plánem

HORNÍ BENEŠOV - Stavební úřad v Horním Benešově potvrdil podezření místních občanů a sdružení Arnika, že část zámečnické továrny HOBES byla postavena zcela protizákonně, bez stavebního povolení. Zároveň se ukázalo, že v rozporu s právem by byla i výstavba nové galvanické zinkovny, kterou firma již několik měsíců prosazuje. Umístění zinkovny totiž neumožňuje platný územní plán Benešova. Stavební úřad by měl nyní nařídit odstranění nepovolených staveb a zamítnout i žádost firmy o rozšiřování továrny.

„Přístavba továrny HOBES vyrostla bez stavebního povolení v loňském roce,“ říká mluvčí Občanského sdružení Za zdravý život Hornobenešovska Jiří Mikšík. „Věděli jsme to, protože jako přímí sousedé bychom jinak museli být účastníky územního a stavebního řízení. Budovy, vzdálené necelých patnáct metrů od našeho domu, přitom slouží jako sklad nebezpečných chemikálií. Cítíme se továrnou HOBES ohroženi a nyní již víme, že jde o neseriózní podnik. Na stávající výrobu jsme si již zvykli, ale rozšiřování závodu si nepřejeme,“ doplnil Mikšík.

Spory mezi občany a továrnou se rozhořely letos v květnu poté, co firma HOBES zveřejnila plány na rozšíření závodu o provoz galvanického zinkování a Krajský úřad Moravskoslezského kraje zahájil proceduru hodnocení vlivů na životní prostředí.

„Ačkoliv hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) dopadlo pro továrnu dobře, rozšíření není právně průchodné. Zjistili jsme, že dostavba galvanovny by byla rozporu s územním plánem,“ tvrdí Ing. Miroslava Jopková z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Územní plán z roku 2001 říká, že na katastru Horního Benešova nesmí být povolována výstavba nových zdrojů emisí, které by zhoršily kvalitu ovzduší. Továrna HOBES si navíc musí udržet minimální odstup 10 metrů od osy silnice a obytnou zástavbu od provozu musí oddělovat ochranná zeleň,“ vypočítává Jopková. „Zkrátka, stávající továrna může zůstat, ale bude se muset smířit s tím, že k rozrůstání nemá žádný prostor.“

Stavební úřad v Horním Benešově nyní vede na základě podnětu obyvatel správní řízení o odstranění nepovolených staveb v areálu továrny HOBES. Ve světle nových skutečností zřejmě úřadu nezbyde, než skutečně nařídit zbourání načerno vybudovaných částí továrny. „Rozpor s územním plánem je zásadním a nenapravitelným pochybením. Ve smyslu zákona je možné tvrdit, že taková stavba je v rozporu s veřejnými zájmy, a není ji tudíž možné dodatečně povolit,“ uvedl Martin Skalský z Arniky.

Podle Arniky a  Občanského sdružení Za zdravý život Hornobenešovska je v současné situaci nereálné, aby HOBES získal povolení pro výstavbu galvanické zinkovny. Arnika navíc podala stížnost na vedení procesu hodnocení vlivů na životní prostředí Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. Úřad totiž vůbec nezjistil, že projedávaný záměr odporuje územnímu plánu, a výsledky posouzení EIA jsou tak chybné.

Tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů