Pátek, 19. dubna 2024

Firma HOBES nechala stíhat občana, který nafotil její černé stavby

Firma HOBES nechala stíhat občana, který nafotil její černé stavby

HORNÍ BENEŠOV – Spor o dostavbu zámečnické továrny v Horním Benešově se náhle vyostřil. Společnost HOBES podala oznámení na mluvčího Občanského sdružení Za zdravý život Hornobenešovska Jiřího Mikšíka. Firma tvrdí, že Mikšík ohrožuje její průmyslové vlastnictví, neboť vyfotografoval černé stavby na jejím pozemku. Fotografie pana Mikšíka posloužily jako důkaz pro stavební úřad v Horním Benešově, který na jejich základě zahájil s továrnou správní řízení o odstranění černých staveb.

Podle Arniky chce HOBES jen zastrašit lidi, kteří upozornili na nelegální přístavbu chemického skladu, a kteří se bojí dalšího rozrůstání výroby směrem k obytným domům. Záležitost nyní prošetřuje v rámci přestupkového řízení Městský úřad v Bruntále, kterému ji postoupil Městský úřad Horního Benešova.

„Z městského úřadu jsem dostal obsílku, abych se dostavil k projednání přestupku. Ze stručného dopisu vyplývá, že mě firma HOBES obvinila z porušování zákona na ochranu průmyslového vlastnictví. Měl jsem se toho dopustit tím, že jsem fotografoval nelegálně přistavěný sklad chemických látek továrny,“ popisuje svou situaci Jiří Mikšík, mluvčí Občanského sdružení Za zdravý život Hornobenešovska. „Osobně se domnívám, že jde o pomstu za to, že jsem upozornil na černou stavbu, a že veřejně zastupuji podstatnou část obyvatel Horního Benešova, kteří si nepřejí další rozšiřování průmyslové výroby u nás,“ řekl Mikšík.

Mikšíkovi dává zapravdu vedoucí ostravské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Ing. Miroslava Jopková. Podle ní je celé obvinění vykonstruované. „HOBES chce očividně zastrašit lidi, kteří upozornili na porušování zákonů touto firmou. K podobným případům dochází, bohužel, poměrně často. Z právního hlediska by se ale Jiří Mikšík neměl mít čeho bát. Pořízené fotografie sloužily pro účely správního řízení o odstranění černých staveb a není na nich vidět nic tajného – žádná unikátní technologie či chráněný prototyp výrobku. HOBES vyrábí zadlabací zámky, které se prodávají v každém železářství. Pan Mikšík s fotografiemi ani neobchodoval a neposkytoval je konkurenci. O poškození průmyslového vlastnictví lze mluvit například u  nelegálního kopírování patentovaných výrobků nebo průmyslové špionáže. To je ale zjevně zcela jiný případ. Pan Mikšík se ničeho nezákonného nedopustil,“ vysvětlila Jopková.

 

Tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů