Středa, 24. dubna 2024

Papírna hrozí přestěhováním do Německa

Papírna hrozí přestěhováním do Německa
Finský kolos Myllykoski, jenž patří k předním výrobcům papíru na světě, ztrácí trpělivost. Plánuje v Opatovicích na Pardubicku postavit nejmodernější papírnu za 13 miliard korun - kvůli úřadům má ale roční skluz.
"Podmínky pro povolení jsou například v Německu a Česku stejné. Ale zatímco tam trvá procedura tři měsíce, v Česku sedmkrát déle," říká Sverre Norrgard, šéf představenstva finské rodinné firmy, která loni dosáhla tržeb přes jednu a půl miliardy eur (zhruba 43 miliard korun).
Finové proto už vybrali pro investici i alternativu v německém Plattlingu, blízko českých hranic. Jde zatím o "popíchnutí" českých úřadů, aby věnovaly Myllykoski větší pozornost. "Nechceme naše plány měnit, investice v Česku je pro nás strategická," potvrzuje Norrgard. Klíčové pro osud továrny v Česku podle něj bude stavební povolení. "Pokud ho stihneme získat do dubna 2007, pak můžeme provoz zahájit v červnu 2008. Jinak budou potíže," říká Norrgard. Firma totiž podle něj už investovala dvě stě miliónů eur, to je skoro šest miliard korun. A to především do koupě nového papírenského stroje. Původním záměrem Finů totiž bylo spustit provoz v Opatovicích už příští rok v květnu. První jednání s českými úřady zahájila loni v srpnu, zatím získala osvědčení o vlivu na životní prostředí.
Ministerstvo průmyslu se k průtahům zatím nevyjádřilo.
"U takto velkých projektů vstupují do hry ekologické a další nevládní organizace, což celý proces protahuje," reagovala mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová.
Firma chce v Česku ročně vyrobit až 380 tisíc tun papíru, určeného z osmdesáti procent na vývoz. Zpracovávala by tak asi šest set tisíc krychlových metrů dřeva. "Zajištění surovin je další problém. Zatím máme přislíbené pokrytí potřeb asi ze čtvrtiny. Budeme teď intenzívně jednat se všemi potenciálními dodavateli," potvrdil Tomáš Šabatka. Ten se příští rok v lednu stane prezidentem Myllykoski pro střední a východní Evropu, zatím je Norrgardovým poradcem.
Šabatka, jenž řadu let působil v papírně ve Štětí a zná důkladně obor i české poměry, má Finům pomoci získat v tuzemsku mnohem výraznější image. "O investicích automobilek mluví každý. Papírna je druhá největší letos ohlášená investice v Česku, to nyní chceme zdůraznit," říká.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů