Středa, 24. dubna 2024

Toyota začala v Krupce stavět sklad pro Evropu

Toyota začala v Krupce stavět sklad pro Evropu
Společnost Toyota Logistics Services Czech začala v průmyslové zóně v Krupce na Teplicku stavět skladovací halu pro náhradní díly vozů Toyota a Lexus.
Firma investuje do vzniku areálu 400 miliónů korun. Práci ve firmě najde nejprve šedesát a později až dvě stě lidí, řekl včera při zahájení stavby Alain Uyttenhoven z Toyoty Motor Europe.
Skladovací hala vzniká na 12 000 metrech čtverečních. Otevřena bude podle plánu v červnu 2007. "Do konce roku 2010 plánujeme rozšíření budovy na 44 000 metrů čtverečních," uvedl Uyttenhoven.
Díly z Krupky bude Toyota dodávat 43 partnerům v České republice a 207 v Německu. Počet objednaných položek by ročně měl být 1,6 miliónu kusů.

Druhá investice Toyoty
Uyttenhoven řekl, že Česko si Toyota vybrala kvůli výborné strategické poloze, která firmě v budoucnosti umožní zvýšit kvalitu služeb pro zákazníky na rostoucích trzích ve východní Evropě. "Česká republika pro nás hraje důležitou roli, a to nejen díky skvělé zeměpisné poloze, ale i úsilí podporovat nové obchodní činnosti," dodal.
Krupka je napojena na německou silniční síť dálnicí D8, jejíž úsek z Ústí nad Labem k česko-německé hranici bude zprovozněn na konci letošního roku. Zhruba 15 kilometrů od Krupky jsou česko-německé přechody Cínovec na Teplicku a Petrovice na Ústecku.
Výhodou podle investora je, že pozemky v zóně jsou zasíťovány. Vybudováním centra se podle záměru sníží zátěž u jednotlivých objektů maloobchodní sítě.

Zóna se již vyplácí
Místostarosta Krupky Jiří Novák včera řekl, že zátěž životního prostředí, kterou provoz přinese, bude v porovnání s možností zaměstnanosti místních občanů zcela zanedbatelná. Na Teplicku je míra nezaměstnanosti jedna z nejvyšších v zemi, pohybuje se okolo 16 procent.
Investice Toyoty v Krupce je druhou v České republice. Loni zahájila firma spolu s francouzským Peugeotem výrobu aut v Kolíně. Tamní továrna TPCA má roční kapacitu 300 tisíc vozů.
Průmyslová zóna v Krupce je již zcela obsazena investory. Celkem jedenáct podniků časem nabídne dva tisíce pracovních míst.
Náklady na zónu, kterou bez podpory státu vybudovala liberecká firma Investorsko inženýrská, činily 180 miliónů korun. Investice se vrátila za tři roky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů