Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové v příštím roce zkontrolují další provozy

Ekologové v příštím roce zkontrolují další provozy

Lovosice - Do areálu bývalého cukrovaru přichází nový investor, významná korejská firma KOS WIRE LTD, výrobce nerezového pružinového drátu. Vytvoří zde v budoucnu až 90 pracovních míst.

Vzhledem k tomu, že výrobce postaví svoje tovární haly poblíž obytné zóny, informovali zástupci korejské společnosti lovosické zastupitele o způsobu ochrany životního prostředí.

"Naše výrobní haly budou proti hluku zabezpečeny tak, abychom požadované limity dodrželi," potvrdil Gyeong Hyeon Do, generální ředitel KOS WIRE LTD v Lovosicích. "Odpad z výroby budeme předávat společnostem nakládajícím s odpady. Do odpadních vod a ovzduší se nedostanou kyanidy, fenoly, rtuť, měď, komplex chromu, arzen, kadmium ani hexachrom," uvedl Do.

Už tento měsíc bude firma na základě předloženého podnikatelského záměru žádat o vydání povolení EIA, tedy posouzení vlivů na životní prostředí, v lednu pak chce požádat o vydání územního rozhodnutí.

Výrobu v počátečním objemu 300 tun nerezového pružinového drátu měsíčně plánuje zahájit v listopadu příštího roku. V roce 2013 to bude 1000 tun měsíčně.

"Vzhledem k množství výroby, která je zde navržena, očekáváme vyšší dopravní zátěž, jež s sebou přináší zvýšenou hlučnost a prašnost," uvedla Dana Tschakertová, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Lovosicích.

"V tuto chvíli nemohu celou situaci hodnotit. K tomu dojde až po předložení dokumentace, na jejímž základě vydáme rozhodnutí," vysvětluje Dana Tschakertová.

Odbor životního prostředí v Lovosicích se tak bude vyjadřovat k provozu korejské firmy poté, kdy obdrží oznámení v rozsahu dokumentace od odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu v Ústí nad Labem.

"Kontroly na ochranu životního prostředí budeme v areálu bývalého cukrovaru provádět už v příštím roce," říká Dana Tschakertová.

Zkušební provoz by zde měla zahájit americká firma Flexfill, která bude produkovat na tři stovky druhů chemických výrobků pro údržbu, úpravu a čištění vody, čistící prostředky, odmašťovadla a další výrobky spotřebitelské chemie.

"Bude nás proto zajímat, jakým způsobem zde budou zachyceny zapáchající látky či odvětrávání provozů, včetně hluku," dodala.

Jana Michálková
Litoměřický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů