Čtvrtek, 28. března 2024

Odpůrci severní trasy R35 přijedou na jednání zastupitelů

Odpůrci severní trasy R35 přijedou na jednání zastupitelů

Zítra se od 14 hodin bude schvalovat územní plán kraje

Členové sedmi občanských sdružení pořádají na zítřek velkou výpravu do Pardubic na 14 hodinu, kdy začíná jednání zastupitelů Pardubického kraje. Hlavním bodem je konečné schválení návrhu územního plánu kraje s jižní trasou rychlostní silnice R35. Záměrem akce je podle organizátorů veřejně podpořit tuto variantu a zastupitele ujistit, že obyvatelé nejméně deseti obcí v trase uvažované severní varianty R35 si nenechají zničit to nejcennější, co mají – své zdraví a životní prostředí ve svých obcích.

„Chceme se na místě přesvědčit, jak upřímně to zastupitelé s budoucností našeho kraje myslí,“ prozradil motivy pořádání výpravy předseda Ochránců přírody Končin-Sloupnice-Vilámova ze Sloupnice Jiří Černý.

Zastupitelé kraje nejprve 16. června 2005 doporučili schválit územní plán kraje se severní trasou R35. Avšak s ní nesouhlasilo Ministerstvo dopravy ve svém stanovisku z ledna 2006 a v únoru i Ministerstvo životního prostředí.

Dále bylo 4. května 2006 mezi vicehejtmanem kraje Romanem Línkem a tehdejším ministrem dopravy Milanem Šimonovským podepsáno Memorandum o spolupráci při přípravě jižní varianty R35 i s potřebnými přivaděči. Jeho dodatek, který může severní trasu R35 překvapivě ještě vrátit do hry, mají zastupitelé kraje schválit také zítra.

„Pokud by zastupitelé opravdu naslouchali odborníkům a svým občanům, mohl být územní plán kraje schválen již v roce 2005 a ne až teď po naší intervenci o ignorování faktů,“ myslí si předsedkyně Ochránců přírody údolí Husího krku z Řetové Božena Štaudová.

Odpůrci severní varianty R35 mohou do připravených autobusů nastoupit v 11 hodin v Řetové u kampeličky a v 11.15 hodin ve Sloupnici na autobusových zastávkách. Příjezd do Pardubic ke krajskému úřadu je ve 13 hodin.

Výpravu příznivců jižní varianty rychlostní silnice R35 na jednání zastupitelů kraje dne 14. 12. 2006 pořádá sedm občanských sdružení, a to ve spolupráci s deseti obcemi: Ochránci přírody Končin-Sloupnice-Vilámova, Ochránci přírody katastrálního území České Heřmanice a Chotěšiny, Ochránci přírody údolí Husího krku, Zelený kohout, R35-Rybník, Občanské sdružení majitelů nemovitostí Rybník, Občanské sdružení majitelů nemovitostí Sloupnice-České Heřmanice a obce Slatina, Zálší, Podrážek, České Heřmanice, Chotěšiny, Sloupnice, Řetová, Přívrat, Česká Třebová-Lhotka a Rybník.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů