Pátek, 29. března 2024

Proti radaru není jen KSČM

Proti radaru není jen KSČM
Včera se hnutí Greenpeace ohradilo proti manipulaci veřejným míněním a odmítlo se zúčastnit nedělního diskusního pořadu České televize. Ne že by snad hnutí Greenpeace chtělo podpořit některé těžko stravitelné organizace, které se také přihlásily k jednorázové iniciativě "NE základnám".

Podstatnější problém je v tom, že dosavadní úroveň veřejné diskuse o případném budování součásti amerického systému národní protiraketové obrany byla více než tristní. Největší díl viny padá na obě ministerstva, která mají základnu v popisu práce, jednotlivé politiky a jim sekundující media.

Namátkou uvedu nejkřiklavější případy. Ministerstvo obrany prezentovalo na svých internetových stránkách dokument s názvem Protiraketová obrana, zbytečnost nebo nutnost? Autoři zatajili základní skutečnosti, například že kvůli tomuto systému Spojené státy vypověděly smlouvu o protiraketové obraně z roku 1972 s že dobudování všech plánovaných komponent je v rozporu i se smlouvou o využívání kosmu z roku 1967.

Ministerstvo zahraničí zase publikovalo materiál, který se nesnažil maskovat svůj záměr ani názvem: Americká protiraketová základna: příležitost pro ČR. A fakta, která by měla hovořit proti souhlasu s výstavbou základny (například militarizace vesmírného prostoru) jsou tam s ledovým klidem uváděna jako velké plus. Nejspíše na podporu tohoto dokumentu si ministerstvo zadalo výzkum veřejného mínění u Factum Invenio. Formulace otázek a jejich řazení musely být natolik invenční, že vedly k fantasmagorickým výsledkům: pro základnu je prý 44 procent příznivců KSČM a dokonce 60 procent příznivců Strany zelených.

Média si příliš nelámou hlavu s jazykem, jakým o základně referují. Zásadně tedy slyšíme "obranný radar", přestože charakter zbraně je dán nikoli zbraní samotnou, ale vojenskou doktrínou dané země. Prezident Bush nás již roky praktickými kroky (odstoupení od smlouvy o balistických raketách, preventivní údery, právo použít jaderné zbraně jako první i proti nejaderným zemím a nyní právo militarizovat vesmír) přesvědčuje, jakou doktrínu má na mysli.

O základně se v souladu se zvykem vicepremiéra Alexandra Vondry hovoří v budoucím čase, nikoli v podmiňovacím způsobu. Základna "bude", nikoli "by byla", radar "bude zaměřovat", nikoli "by zaměřoval". Máme tomu rozumět tak, že došlo k dohodě mezi politiky a médii o přesvědčování veřejnosti, že "věc je hotova?

Mnoho významných a moudrých osobností v poslední době za nejzávažnější hrozby označilo globální změny klimatu a jaderný konflikt. Nechť si každý vyhodnotí, jestli vesmírné války jsou správným nástrojem k trvalému řešení.

AUTOR: Jiří Tutter

Autor je výkonným ředitelem Greenpeace v ČR
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů