Čtvrtek, 25. dubna 2024

Silničáři chtějí zrychlit výkupy parcel a omezit zásahy ekologů

Silničáři chtějí zrychlit výkupy parcel a omezit zásahy ekologů
Dálnice, která končí šest kilometrů před Hradcem Králové v polích kvůli nevyřešeným majetkovým vztahům, nebo chybějící část dálnice mezi Ústím nad Labem a Prahou jsou jedním z důvodů, proč chce nové vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tlačit na stát, aby zpřísnil zákony, jež mají vliv na přípravu stavby dálnic.

"Hlavní problém je ve vyvlastňovacím zákonu. V minulosti šlo hned po vyvlastnění žádat o stavební povolení. Teď se tam však objevil odkladný účinek - když se lidé odvolají, tak se stavba nemůže zahájit," naráží ředitel úseku výstavby ŘSD Tomáš Kaas na loňskou změnu ve vyvlastňovacím zákoně. "Třeba v Německu i Rakousku se ve chvíli vyvlastnění nemovitosti může rovnou žádat o stavební povolení," říká.

Tím však soubor změn, které chce nové vedení organizace předložit zákonodárcům do tří až čtyř měsíců, nekončí. Trnem v oku jsou jim také občanská sdružení, která brání projektům dálnic. "Aby to bylo jako v zahraničí, kde do průběhu řízení mohou zasahovat jen místně příslušné organizace a ne jako nyní třeba brněnská organizace do dálnice u Lovosic," říká Kaas. S podobným návrhem přišla už v roce 1999 skupina poslanců za ODS a ČSSD. Vláda však jejich návrh zamítla.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů