Středa, 24. dubna 2024

Nikde jsme neměli takové zpoždění jako v Česku

Nikde jsme neměli takové zpoždění jako v Česku
Jedním z "otců" budoucí automobilky v Nošovicích je právník D. Tomas Kim, který stál v čele týmu tvořícího základní smlouvu mezi Českou republikou a společností Hyundai Motor Company. Je nejbližším spolupracovníkem prezidenta firmy Hyundai Motor Manufacturing Czech Kim Eok-čo a nyní u svého notebooku v pronajaté buňce na staveništi hlídá, aby veškeré kroky firmy ladily s českým právním řádem.


HN: Jak jste spokojen s dosaženou dohodou?

Byl jsem u jednání od samého počátku, jako právník jsem celou smlouvu revidoval, jednal jsem s vládou i dalšími organizacemi. Proto vím, že obě strany vynaložily velké úsilí k tomu, aby byla investiční smlouva uzavřena. Jak Hyundai, tak Česká republika udělaly nejlepší, co mohly, o tom jsem přesvědčen.


HN: Jednání ale trvala tak dlouho, že se zpozdilo zahájení výstavby, původně jste chtěli stavět už v prosinci. Není ohrožen start výroby?

Vyskytly se určité problémy, nabrali jsme jisté zpoždění. Ano, je delší, než jsme očekávali. My jsme česká společnost, a proto musíme dodržovat všechny zákony a jiná nařízení, která tady platí. Plánovaný termín zahájení provozu zcela jistě ohrožen není, ale rádi bychom dokončili výstavbu co nejdříve, protože naše zkušenosti z jiných zemí, kde jsme stavěli podobné továrny, ukazují, že tento závod bude mít velmi pozitivní dopad na celý region. Továrna s několika tisíci zaměstnanci přinese dosud nevídané možnosti v oblasti služeb. Obchody, restaurace a hotely v širokém okolí to jistě brzy poznají na nárůstu tržeb.


HN: Jsou podmínky pro investory v Česku jiné než v Koreji?

V Koreji jsou všechny procesy mnohem, mnohem rychlejší. Tady jsme museli příliš dlouho čekat, než jsme mohli začít něco dělat.


HN: Co podle vás hlavně brzdilo přípravu projektu v Nošovicích?

Někteří lidé mají obavu z tak rozsáhlého projektu, protože nemají s něčím podobným zkušenosti. Ale my používáme nejmodernější technologie, jsme maximálně šetrní vůči životnímu prostředí. Jsem přesvědčen o tom, že výsledek bude mnohem lepší, než si lidé dokážou představit. Žádné kouřící komíny v továrně nebudou.


HN: V Koreji se lidé neobávají možného zhoršení životního prostředí?

V Koreji je celá řada občanských sdružení a nevládních organizací, při nových projektech s nimi otevřeně diskutujeme. V Koreji aktivně spolupracujeme, obě dvě strany. Nikdy jsme nezaznamenali taková zpoždění jako v Česku. A musím říci, že jsme to nezažili ani v Číně, Indii, Turecku či Spojených státech, tedy v zemích, kde jsme budovali své závody. Všude nás vítali. Ostatně věřím, že i lidé v Česku nás v podstatě vítají.


HN: Setkání s českými ochránci životního prostředí je tedy vaším nejhorším dojmem z Česka?

Ne, to naprosto ne. Pokud jde o nejhorší zkušenost, jsou to kapesní zloději v Praze. Stalo se to loni v srpnu, první den, kdy přijela do České republiky moje rodina. Chtěl jsem jim ukázat překrásný Pražský hrad a Karlův most - a v metru jsme se bohužel stali obětí kapesních zlodějů, vypadali jak cizinci.


HN: A nejlepší zážitek?

Mou nejlepší zkušeností je pivo. Miluju Radegast, rád jej piji v podnicích ve Stodolní ulici v Ostravě.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů