Úterý, 19. března 2024

Bursík nechce dálnici přes Mikulov

Bursík nechce dálnici přes Mikulov

BRNO - O trase dálnice z Brna do Vídně ještě není rozhodnuto a pokud povede přes Mikulov, bude to velká chyba. Takový je názor místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka, který zavítal do Brna.

„Vzniká dojem, že je již jasné, že tah povede přes nádrže Nové Mlýny patřící k ptačím oblastem. Žádný závazek však ještě nepadl, zkoumat se musí i druhá varianta vedoucí přes Břeclav,“ řekl Bursík.
Dálnici přes Mikulov na rozdíl od něj podporuje Jihomoravský kraj. Bursík se tak přidal k ekologům, kteří mikulovskou variantu odmítají. Vadí jim hlavně špatný vliv na životní prostředí v chráněné zóně. „Dálnice přes Mikulov by protínala Pálavu a ohrozila by i Lednicko-valtický areál,“ prohlásil náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Kromě chystané dálnice se Bursík včera v Brně vyjádřil i k plánovanému vyčištění přehrady. Podle něj zvolili odborníci šetrný postup. „Kombinace provzdušňování a vápnění usazenin je měkké opatření, není to žádná brutální chemie nebo bagrování. Věřím, že se Brno dokáže se sinicemi vypořádat,“ uvedl Bursík.

Ministr se v Brně mimo jiné setkal s představiteli místních neziskových organizací. V areálu Nadace Partnerství společně vysadili lípu. „Není podstatné, kdo u toho byl, ale to, že na světě přibyl další strom,“ podotknul Bursík.


Petr Škarda
http://brnensky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů