Úterý, 19. března 2024

Začíná vyhodnocování R35 ze Starého Města do Mohelnice

Začíná vyhodnocování R35 ze Starého Města do Mohelnice

Zkoumají se vlivy posledního úseku v Pardubickém a v Olomouckém kraji

Ministerstvo životního prostředí v rámci posuzování vlivů rychlostní silnice R35 ze Starého Města v Pardubickém kraji do Mohelnice v Olomouckém kraji vydalo závěry zjišťovacího řízení. Podle nich bude podrobně vyhodnocen její vliv na krajinný ráz a na migraci živočichů, dále její vliv na hladinu hluku například v obci Maletín u Zábřehu, ve Starém Městě či v Dětřichově u Moravské Třebové nebo kvalita ovzduší podél její trasy. Výsledek tohoto ekologického hodnocení bude známý asi za rok.

„Trasa silnice není podle nás v žádném vážném střetu s přírodou, dílčí problémy s hlukem v blízkosti obcí budou jistě řešitelné, rovněž je možné stavebně zajistit funkční migrační trasy pro zvěř,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země, kterého spíše překvapil malý zájem veřejnosti o ekologické posuzování této silnice.

Námitky proti ní má ale například obec Maletín u Zábřehu na Olomoucku, neboť její trasa vede těsně kolem chatové oblasti Jahodnice, takže mezi lidmi panuje obava ze ztráty klidu. Bude tedy zřejmě nutné buď trasu oddálit nebo vybudovat protihlukové stěny či val. Obec také upozorňuje na to, že silnice prochází řadou míst s výskytem chráněných živočichů jako je chřástal polní či obojživelníci, takže bude nutné je ochránit.

Zásadní nesouhlas s umístěním mimoúrovňové křižovatky na R35 se silnicí II/368 z Moravské Třebové do Lanškrouna vyjádřilo Staré Město na Pardubicku. Obává se totiž nárůstu počtu automobilů jedoucích přes obec na tuto křižovatku a tedy i zvýšení emisí výfukových plynů a intenzit hluku z dopravy. Proto vedení obce požaduje její zrušení, neboť její funkci by měla zajistit plánovaná blízká křižovatka silnic R35 a R43.

Úsek silnice R35 ze Starého Města do Mohelnice je posledním v Pardubickém i Olomouckém kraji, u něhož začíná ekologické vyhodnocování jeho vlivu na životní prostředí. Měří téměř 21 kilometrů a navazuje na úsek Vysoké Mýto – Staré Město v jižní variantě přes Litomyšl délky kolem 53 kilometrů, který závěry zjišťovacího řízení od Ministerstva životního prostředí získal již v listopadu loňského roku.

Ministerstvo během dvacet dní obdrželo celkem dvacet tři vyjádření, sedm je od dotčených obcí, jedno od ekologického občanského sdružení Děti Země a zbytek od různých státních institucí.

Další informace:

Obec Maletín na Olomoucku – starosta Zdeněk Kříž: tel. 583 448 122

Obec Staré Město na Pardubicku – starostka Ludmila Lišková: tel. 461 32 315

Odkazy na internetové stránky:

Ekologický posuzovací proces rychlostní silnice R35 Staré Město – Mohelnice:

eia.cenia.cz

Ekologický posuzovací proces rychlostní silnice R35 Vysoké Mýto – Staré Město:

eia.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů