Čtvrtek, 28. března 2024

Soud v Brně odhalil chyby krajského úřadu v Olomouci

Soud v Brně odhalil chyby krajského úřadu v Olomouci

Občanské sdružení z Dluhonic vyhrálo první fázi sporu o umístění dálnice D1

Nejvyšší správní soud v Brně vydal rozsudek, kterým potvrdil názor Občanského sdružení Krajina Dluhonice, že krajský úřad v Olomouci před třemi lety nesprávně informoval účastníky územního řízení pro výstavbu dálnice D1 z Přerova do Lipníku nad Bečvou o způsobu doručení územního rozhodnutí. Díky této jeho chybě totiž sdružení neuspělo u Krajského soudu v Ostravě se svou žalobou proti územnímu rozhodnutí, neboť ji soud jako opožděnou loni v únoru odmítnul zkoumat. Tento rozsudek ale vrací žalobu zpět do hry a bude už zkoumána z věcného hlediska.

„Sice se bohužel ztratily tři roky, ale aspoň se prokázalo, že oddělení územního plánu krajského úřadu svou ledabylostí mystifikovalo nejen účastníky tohoto územního řízení, ale i jiných, třeba o modernizaci železniční trati Červenka - Zábřeh,“ upozornil Miroslav Patrik z Dětí Země, které soudní spor sledují.

Občanské sdružení Krajina Dluhonice totiž při výpočtu termínu pro podání žaloby vycházelo ze špatného poučení v územním rozhodnutí. Za datum jeho doručení totiž považovalo údaj z úřední desky v Přerově, kde má sídlo, a ne z desky krajského úřadu, který rozhodnutí vydal. Soud v Ostravě žalobu odmítnul právě kvůli opožděnému podání. Nejvyšší správní soud v Brně ale uznal, že vina byla na krajském úřadě.

„Je to sice hezké odhalit takovou chybu úředníků, ale nám jde hlavně o to, aby soud nezávisle posoudil, zda územní rozhodnutí pro vybranou trasu dálnice D1 do Lipníka nad Bečvou v těsné blízkosti Dluhonic na předměstí Přerova bylo vydáno podle zákona a také i s ohledem na zdraví a pohodu bydlení obyvatel obce,“ vysvětluje předseda Občanského sdružení Krajina Dluhonice Pavel Ježík své cíle.

Zahájení výstavby dálnice D0137 z Přerova do Lipníka nad Bečvou se ale stejně zpožďuje, neboť stavební úřad v Lipníku nad Bečvou před týdnem zveřejnil zahájení řízení o změně územního rozhodnutí. Za pár měsíců budou tedy existovat dvě rozhodnutí, nové vedlejší a staré hlavní s rizikem jeho zrušení soudem.

Dálnice D0136 ze Říkovic do Přerova je také předmětem soudních sporů. Žalobu proti vydání územního rozhodnutí podaly v říjnu 2006 zase Děti Země. Výsledek sporu lze čekat nejdříve na jaře roku 2008.

Vývoj právního sporu o územní rozhodnutí pro dálnici D0137 Přerov – Lipník nad Bečvou:

08. 04. 2004 = Městský úřad Lipník nad Bečvou vydává územní rozhodnutí

02. 07. 2004 = Krajský úřad Olomouckého kraje zamítá odvolání OS Krajina Dluhonice

27. 09. 2004 = OS Krajina Dluhonice podává soudní žalobu

23. 02. 2006 = Krajský osud v Ostravě žalobu odmítá jako opožděnou

04. 04. 2006 = OS Krajina Dluhonice podává kasační stížnost

14. 06. 2007 = Nejvyšší správní soud v Brně stížnost uznává a vrací soudu k novému soudnímu řízení

Důležité kontakty:

Občanské sdružení Krajina Dluhonice – předseda Pavel Ježík: mobil 603 790 742

KÚ Olomouckého kraje, vedoucí oddělení územního plánu – Ing. Pavel Gremlica: telefon 585 508 316

MěÚ v Lipníku nad Bečvou, vedoucí stavebního úřadu – Ing. Karel Janderka: telefon 581 722 223

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů