Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lutyně i Ostrava počítají s průmyslovou zónou navzdory slibům v Deklaraci porozumění

Lutyně i Ostrava počítají s průmyslovou zónou navzdory slibům v Deklaraci porozumění

OSTRAVA – Obec Dolní Lutyně stále počítá s výstavbou průmyslové zóny. Vyplývá to z rozhodnutí Městského úřadu v Orlové, který schvaluje pro Lutyni nový územní plán. Úřad zamítnul návrh Arniky na prohlášení pozemků v okolí Dolní Lutyně za nezastavitelné území určené k zemědělství. Orlová argumentuje tím, že průmyslovou zónu již dříve vymezil územní plán velkého územního celku Ostrava-Karviná. Podle Arniky se tak potvrzuje podezření, že orgány veřejné správy nechtějí respektovat Deklaraci porozumění, v níž se zavázali průmyslovou zónu u Lutyně nestavět.

„Přestože hejtman Josef Tošenovský slíbil, že automobilka Hyundai bude poslední novou továrnou na zelené louce na Ostravsku, skutečné kroky úřadů v Moravskoslezském kraji tomu neodpovídají,“ komentuje situaci Martin Skalský ze sdružení Arnika.

„Obáváme se, že zabírání volné krajiny pro výstavbu průmyslových zón ještě stále nemusí být konec. Není to špatná zpráva jen pro poslední kouty zachovalé přírody, ale i pro obyvatele. Ostravsko patří k regionům s nejvíce znečištěným životním prostředím a další rozšiřování urbanizovaných ploch povede k dalšímu zhoršování. Výstavba továren navíc může navždy zablokovat rozvoj regionu postavený na významných přírodních hodnotách a turistice. Tedy na oblastech štědře podporovaných fondy Evropské unie. To vše je teď na Ostravsku v sázce,“ vysvětluje Skalský.

Zastupitelstvo Dolní Lutyně schválilo na konci září zadání územního plánu obce. Návrh byl předtím zveřejněn k veřejnému připomínkování, přičemž návrh Arniky na vymezení okolí Dolní Lutyně jako nezastavitelné krajiny byl zamítnut. Nyní bude probíhat další kolo příprav územního plánu a hodnocení jeho vlivů na životní prostředí. Vymezení plochy pro průmyslovou zónu předurčil územní plán velkého územního celku Ostrava-Karviná, který schválilo v prosinci 2006 krajské zastupitelstvo.

Záměr na výstavbu tzv. strategické průmyslové zóny u Dolní Lutyně vzniknul zhruba před třemi lety. Krajský úřad a Ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli tomuto plánu nejdříve zablokovali vyhlášení ptačí oblasti Natury 2000 Heřmanský stav-Odra-Poolší, později vedl jejich tlak k omezení oblasti téměř o polovinu. Účelové okleštění chráněné oblasti soustavy Natura 2000 nyní prošetřuje Evropská komise.

Tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů