Čtvrtek, 28. března 2024

Slováci usnadnili vyvlastnění pozemků

Slováci usnadnili vyvlastnění pozemků
Na Slovensku se začnou stavět dálnice, aniž by soukromý vlastník souhlasil s prodejem pozemku.

Parlament včera schválil zákon o mimořádných jednorázových opatřeních při výstavbě rychlostních komunikací.

Týká se čtyř plánovaných úseků a umožní tzv. vyvlastňovací řízení. Stát podle něj nemusí majetkové věci dořešit před zahájením výstavby, ale může majetkové vyrovnání doložit až při kolaudaci stavby. Opozice už oznámila, že se obrátí na Ústavní soud.

Miliony proti jednotlivcům

Premiér Robert Fico označuje výstavbu dálnic za vládní prioritu a slíbil, že jedna z nich spojí Bratislavu s Košicemi do roku 2010.

Očekává, že nový zákon urychlí administrativní přípravy a první úsek dálnice na východ se začne stavět už na jaře příštího roku.

Vláda údajně vycházela i ze zkušenosti při stavbě automobilky Kia u Žiliny, kde vlastníci odmítali pozemky prodat a vleklý spor se státem ohrožoval zahraniční investici.

"Jde o flagrantní porušení vlastnických práv, jaké tu od roku 1989 nebylo. Možnost, aby stát stavěl na soukromém pozemku bez jakéhokoliv omezení, je nepřijatelným zásahem do vlastnického práva, jednoho ze základních lidských práv," komentoval nový zákon exministr spravedlnosti Daniel Lipšic. Věří prý, že Ústavní soud účinnost zákona pozastaví.

S tvrzením opozice, že jde o porušování základních lidských práv, nesouhlasil Ján Slota. Podle šéfa koaliční SNS každý, kdo po Slovensku jezdí, pochopí, jak byla tato norma potřebná. "Pokud výstavba některých úseků stojí a padá na rozhodnutí dvou tří soukromníků, kteří nechtějí prodat za žádné peníze, tak se bude vyvlastňovat. Musí jít o prospěch pěti milionů občanů, ne několika majitelů," prohlásil.

Na hraně, nebo za ní?

O tom, že parlament neschválil šťastné řešení, je ale přesvědčena bývalá vicepremiérka a ministryně spravedlnosti, nyní poslankyně HZDS Katarína Tóthová. Včerejšího hlasování se zdržela. "Nemám ráda, když je něco na hraně ústavnosti," řekla novinářům.

Její stranický šéf Vladimír Mečiar nepůsobil po hlasování příliš přesvědčivě. Tvrdil sice, že jde o běžnou legislativu, ale odmítl sdělit svůj právnický názor. Rozhodnutí Ústavního soudu prý bude respektovat.

"Tento návrh má všechny črty zákonů, u kterých se politická vůle prosazuje na úkor veřejnosti," řekla HN už během schvalovacího procesu advokátka Eva Kováčechová, která spolupracuje s Centrem pro práva občanů Via Iuris.

Má za to, že zákon je nejen v rozporu s ústavou, ale i mezinárodními úmluvami a směrnicemi Evropské unie.

Kováčechová připomněla, že Slovensko je signatářem Aarhuské úmluvy, která mimo jiné garantuje přístup veřejnosti k informacím a zaručuje účast veřejnosti na rozhodovacím procesu v záležitostech životního prostředí.

Zákon musí posoudit prezident. Vláda věří, že začne platit už od ledna příštího roku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů