Sobota, 20. dubna 2024

Wanemi CZ vybuduje v Zábřehu ekologickou papírnu

Wanemi CZ vybuduje v Zábřehu ekologickou papírnu
PRAHA (WR) – Projekt společnosti Wanemi CZ, která v zábřežské průmyslové zóně připravuje výstavbu ekologické papírny s vlastním energetickým zdrojem za šest miliard korun, dostal zelenou od Ministerstva životního prostředí. Vládní úřad Martina Bursíka vydal firmě souhlasné stanovisko ke studii EIA, která posuzuje, jaký vliv má stavba na životní prostředí. Ministerstvo tak dalo jasnou odpověď odpůrcům stavby, kteří projektu vytýkali, že lidem v Zábřehu a okolí zhorší podmínky k životu.

"Souhlasné stanovisko státu jsme očekávali, protože filozofie našeho záměru je založena na vstřícnosti k životnímu prostředí i lidem. V průběhu přípravy studie EIA jsme také některé podnětné připomínky oponentů zahrnuli do projektu, abychom obyvatelům vyšli vstříc," komentoval krok ministerstva předseda představenstva společnosti Wanemi Aleš Žák. "Všechny předepsané limity jak ČR, tak EU budeme splňovat, drtivou většinu z nich s velikou rezervou," vysvětlil.

Oponenti firmě vytýkali, že provoz továrny zatíží okolí například nadměrným hlukem, znečištěním vody a vzduchu či zvýšením dopravního zatížení. Studie EIA však zjistila, že občané nemusejí mít z papírny obavy, protože všechny zátěže zůstávají hluboko pod státem stanovenými limity.
 
Vydavatel: WEBReporter.cz, Česká informační agentura, s.r.o.
Redaktor: Barbora Štanglová
Telefon: 420224800977
e-mail: stanglova@webreporter.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů