Čtvrtek, 28. března 2024

Odpůrci dálnice D8 opět zvítězili u soudu. Už potřetí

Odpůrci dálnice D8 opět zvítězili u soudu. Už potřetí

Brno - Odpůrci výstavby dálnice D8 přes České středohoří dosáhli dalšího významného úspěchu u soudu, který ještě může dokončení posledního úseku dálnice přes chráněné území přinejmenším oddálit.

Nejvyšší správní soud vyhověl stížnosti sdružení Společnost ochránců životního prostředí z Litoměřic. To zažalovalo Ministerstvo životního prostředí kvůli udělené výjimce umožňující zasáhnout do biotopů v Chráněné krajinné oblasti České středohoří.

Jak rychle se rozhodne?

Městský soud v Praze žalobu odmítl s tím, že proti udělení výjimky u soudu bojovat nelze. Nejvyšší správní soud ovšem nyní toto rozhodnutí zrušil, pražští soudci se tak žalobou budou muset zabývat znovu.

"Usnesení Městského soudu v Praze se ruší a věc se vrací tomuto soudu k dalšímu řízení," uvádí se v zatím stručném zdůvodnění soudců Nejvyššího správního soudu.

Podle Miroslava Patrika ze sdružení Děti Země nyní bude záležet na tom, jak rychle soud v Praze o žalobě rozhodne. "Jde o několik biotopů, kde žije celkem 14 chráněných druhů. Někde už dálnice stojí, v některých úsecích se stavba teprve připravuje," řekl Aktuálně.cz Miroslav Patrik.

Pokud by soud výjimku zrušil, muselo by ministerstvo o jejím udělení rozhodnout znovu. A to by mohlo stavbu dálnice znovu zdržet. Výjimka pro zásah do biotopů je pro stavbu dálnice podstatná, bez ní by stavbaři budovat autostrádu nemohli.

Třetí výhra u soudu

 

Od začátku letošního roku jde už přitom o třetí úspěch odpůrců dálnice přes České středohoří. Nejvyšší správní soud už tak letos v únoru rozhodl, že při povolování dálnice byl porušen zákon.

Stát už také musel zastavit práce na stavbě tunelu Prackovice na dálnici D8 přes Středohoří, jak mu to ve svém předběžném opatření nařídil soud.

Státní úřady, Ústecký kraj i obce považují soudní spory za obstrukce ekologů, které mají stavbu dálnice zabrzdit. Kvůli sporům o podobu dálnice přes Chráněnou krajinnou oblast České středohoří se přitom stavba dálnice D8 v minulosti několikrát odložila.

První auta by po dálnici přes Středohoří měla projet na konci roku 2010

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů