Sobota, 20. dubna 2024

Průzkum Přátel přírody odhalil neinformovanost občanů o plánovaných průmyslových zónách Žďárek a Knínice

Průzkum Přátel přírody odhalil neinformovanost občanů o plánovaných průmyslových zónách Žďárek a Knínice
Dobrovolníci obecně prospěšné společnosti Přátelé přírody provedli během neděle a v pondělí 22. a 23. června 2008 průzkum mezi občany obcí Libouchec a Velké Chvojno.

O výsledku informoval ředitel společnosti Marian Páleník. „Náš průzkum ukázal závažné mezery v informovanosti občanů. Oslovili jsme celkem 850 občanů obou obcí. Třetina občanů (přesně 275) o záměru změnit desítky hektarů luk v asfaltovou plochu s plechovými halami ani neslyšela. Dozvěděli se to až od nás.“

Dvě třetiny oslovených občanů o záměru sice slyšely, ale v naprosté většině byly jejich informace o záměru buď nedostatečné, nebo zcela zkreslené. Občané očekávají výstavbu hypermarketu typu Tesco případně zábavní centrum.

Informace o tom, že jim za obcí má vyrůst více než 12 hal a široké okolí má být vyasfaltováno, k velké většině z nich nedorazila.

Přesnější informace měli jen členové zastupitelstva a pracovníci obecního úřadu. I mezi nimi však byli oběti manipulací, podle nichž musí zastupitelstvo obce záměr odsouhlasit, neboť zde již investor utratil značné prostředky na přípravu svého záměru.

„Uniká mi, proč někteří představitelé obce, s nimiž jsme měli možnost mluvit, záměr soukromého investora hájí. Nerozumím tomu, jaký na tom mají zájem a proč někteří z nich v obci šíří naprosté dezinformace,“ uzavírá akci Přátel přírody ředitel společnosti Marian Páleník.

Původní územní plán obcí Libouchec a Velké Chvojno s žádnými „zónami“ nepočítal. Aby mohlo být rozlehlé logistické centrum na zelené louce vybudováno, musela zastupitelstva obcí účelově změnit svůj územní plán – „na zakázku“ nových majitelů původně zemědělské půdy.

Dnes večer se dobrovolníci, kteří prováděli průzkum, sejdou v sídle Přátel přírody, aby si vyměnili zkušenosti z průzkumu a poradili se, jak budou postupovat dál. „Podle mne se ukázalo, že prioritou je pravdivě informovat občany,“ říká svůj názor Páleník.


Marian Páleník

603 284 725

marian.palenik@seznam.cz

ředitel společnosti

Přátelé přírody, o.p.s.

pratele.prirody@seznam.cz

www.Prateleprirody.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů