Čtvrtek, 28. března 2024

Posouzení vlivů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace na životní prostředí

Posouzení vlivů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace na životní prostředí
V současné době vrcholí proces posouzení vlivů Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) na životní prostředí. OP VaVpI je v českém prostředí nejdůležitějším strategickým dokumentem pro podporu vědy, výzkumných aktivit a inovací, financovaným ze strukturálních fondů EU.  

Cílem Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace je podpora výzkumného, vývojového a inovačního potenciálu ČR, který bude umožňovat růst, konkurenceschopnost a vytváření zejména vysoce kvalifikovaných pracovních míst v regionech tak, aby se ČR stala evropsky významným místem koncentrace aktivit vědy, výzkumu a inovací.

V současné době probíhající proces posouzení vlivů OP VaVpI na životní prostředí (SEA OP VaVpI), tzv. SEA (z anglického Strategic Environmental Assessment), je nástrojem pro vyhodnocení možných dopadů realizace připravovaných koncepcí na životní prostředí a veřejné zdraví.

Nedílnou součástí procesu SEA je také zapojení veřejnosti. V rámci SEA se bude konat veřejné projednání, které je určeno zástupcům státní správy a veřejné správy, akademické sféry, výzkumných subjektů, podnikatelských subjektů, nevládních organizací a další zainteresované veřejnosti. Cílem veřejného projednání je prodiskutovat s veřejností návrh OP VaVpI a posouzení jeho vlivů na životní prostředí pro vydání závěrečného stanoviska.

Veřejné projednání se uskuteční dne 30. července 2008 od 14.30 hodin v budově Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Karmelitská 7, Praha 1 (budova C, 1. patro, č. dv. 081).

Podrobnější informace  o OP VaVpI jsou zveřejněny na internetových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy www.msmt.cz. Průběžné výstupy, další informace o SEA OP VaVpI jsou zveřejněny na internetových stránkách zpracovatele posouzení vlivů koncepce na životní prostředí, společnosti Integra Consulting Services, s. r. o., www.integranet.cz, sekce SEA.

Veřejnost má možnost také průběžně zasílat své připomínky a návrhy k výstupům procesu posouzení vlivů na životní prostředí do 4.8.2008. Po ukončení procesu SEA bude dokument schválen Evropskou komisí.

Informace pro zájemce:
Ing. Šárka Hartychová
odbor řízení OP VaVpI
tel.: 257 193 468
email: sarka.hartychova@msmt.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů