Pátek, 29. března 2024

Brněnský urychlovač neohrozí životní prostředí

Brněnský urychlovač neohrozí životní prostředí
Odbor životního prostředí jihomoravského krajského úřadu vydal souhlasné stanovisko s výstavbou Středoevropské synchrotronové laboratoře (CESLAB). Laboratoř chce vybudovat Akademie věd ČR jako unikátní technické zařízení kolem moderního urychlovače elektronů. Podle krajského úřadu nebude mít projekt negativní ekologické dopady. Oznámil to dnes Michal Šedivý z biofyzikálního ústavu akademie.

 Rozhodnutí úředníků je důležitou součástí procedury posuzování vlivu na životní prostředí. Kraj podle Šedivého akademikům napsal, že "záměr nebude mít významné vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví, které by odůvodňovaly nutnost dalšího posuzování."

CESLAB je jedním z ambiciózních projektů, s nimiž se brněnští vědci ucházejí o evropské peníze. Laboratoře by sloužily potřebám výzkumných týmů nejen z Česka, ale z celé střední Evropy. Vědci chtějí díky synchrotronu rozvíjet například nanotechnologie či mikrostrojírenství a hledat nová léčiva.

Záměru konkuruje Středoevropský technologický institut (CEITEC), který v Brně chtějí vybudovat univerzity. Na oba projekty žádají autoři dotace ze stejného programu a podle některých odborníků je nepravděpodobné, že by uspěly oba. Náklady jdou do miliard korun. "Jinak se projekty naopak výborně doplňují, a v případě, že budou podpořeny oba, bude to pro Brno znamenat mimořádný úspěch," řekl Šedivý.

http://www.tyden.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů