Pátek, 19. dubna 2024

Územní rozhodnutí k okruhu přes Suchdol není v pořádku

Územní rozhodnutí k okruhu přes Suchdol není v pořádku

Ministerstvo životního prostředí považuje v pátek vydané územní rozhodnutí k jižní variantě severozápadní části Silničního okruhu kolem Prahy za problematické z hlediska dodržení zákona i příslušné evropské směrnice k posuzování vlivů na životní prostředí. „S politováním konstatuji, že pražský magistrát při přípravě rozhodnutí nerespektoval dokumentaci a stanovisko EIA, ani to nezdůvodnil, ačkoli to platná legislativa požaduje,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

MŽP proto analyzuje právní cesty, kterými bude možné efektivně dosáhnout nápravy tohoto stavu. „Zároveň požádám o jednání na toto téma pražského primátora Pavla Béma,“ dodává ministr životního prostředí.

Dokumentace pro územní řízení není v souladu s dokumentací a se stanoviskem EIA ze 30. dubna 2002:

·         u Dolních Chaber je nyní povolená trasa okruhu odlišná od trasy v dokumentaci EIA

·         v rozporu s podmínkou č. 3 stanoviska EIA k jižní variantě není portál tunelu u Suchdola posunut o 455 m západním směrem (tunel není prodloužen)

·         u přivaděče Rybářka, který je součástí okruhu, byla technologie výstavby schválena hloubená namísto ražené, tunel je posunut těsně k zástavbě; výduch tunelu je posunut k jižnímu portálu tunelu do polohy cca 25 m od zástavby, kdežto stanovisko uvažovalo jeho umístění cca 400 m od zástavby

Pražský magistrát vydal územní rozhodnutí přesto, že investorem pověřený projektant nesplnil jeho vlastní podmínku vyžádat si od Ministerstva životního prostředí vyjádření o souladu dokumentace pro územní řízení s dokumentací a stanoviskem EIA.

Ministerstvo životního prostředí nadále preferuje severní variantu okruhu, ke které roku 2002 vydalo souhlasné stanovisko EIA. Jižní variantu považuje stanovisko EIA za krajní řešení pro případ, že by se nepodařilo projednat její průchod kolem Ústavu jaderného výzkumu Řež. To se však vloni podařilo.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů