Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pár poslanců chce škrtnout občanská práva lidí v sousedství velkých staveb

Pár poslanců chce škrtnout občanská práva lidí v sousedství velkých staveb

Ekologické organizace se rozhodně postaví proti změně zákona, jež má lidem v desítkách českých měst a obcí znemožnit, aby se vyjadřovali ke stavbám továren, skládek a podobných projektů ve svém sousedství.

 

Klíčová klauzule současného zákona o ochraně přírody a krajiny dovoluje místním občanům, aby se vyjadřovali k velkým projektům, kácení stromů a dalším záměrům u svého domova. Zajistí tak, že úřad, který záměru povoluje, vyslechne návrh stavební společnosti i názor lidí z okolních obcí. Na základě argumentů obou stran poté rozhodne.

 

Ale podle kontroverzního návrhu, se kterým přišli poslanci Miloš Mečák s Michalem Pohankou (nezařazení), Karel Sehoř (ODS) a Milan Šimonovský (KDU–ČSL), by se celý paragraf přestal vztahovat na takzvané stavební řízení [1]. Znamenalo by to, že:

 

  • Místní lidé se budou moci vyjádřit, zda vedle jejich domova má vyrůst velká továrna – ale ne jakým způsobem bude vyrábět. Přitom právě výroba často ovlivňuje zdraví a kvalitu života rodin v sousedství více než budova samotná.

 

  • Obyvatelé sousedních domů by nemohli připomínkovat, jak budou probíhat stavební práce, například kdy a kudy bude během příštích několika let na staveniště jezdit těžká technika a nákladní vozy.

 

Ateliér pro životní prostředí, Zelený kruh, Hnutí DUHA, Arnika, Ekologický právní servis a Calla budou přesvědčovat zákonodárce, aby návrh odmítli.

 

Podpisy dvou vládních poslanců pod návrhem vyvolají napětí v koalici. Koaliční smlouva totiž strany zavazuje: „Zachováme stávající úroveň účasti veřejnosti na rozhodování v oblasti životního prostředí…“ Zelení a lidovci tradičně hájí občanská práva v ekologických zákonech. KDU-ČSL už v předchozích parlamentech soustavně hlasovala proti obdobným návrhům na vyloučení místních lidí z připomínkování při rozhodování o velkých projektech.

 

Kontroverzi ještě posílí, že autoři svůj návrh – který razantně mění legislativu – vydávají za pouhou opravu chyby v zákoně [2]. S poukazem na to chtějí, aby jej Poslanecká sněmovna schválila v nestandardní rychlé proceduře, hned v takzvaném prvním čtení bez běžného projednávání, důkladné diskuse v příslušném výboru a možnosti úprav.

 

Podobné ataky na klíčový paragraf zákona o ochraně přírody a krajiny, který občanská práva zaručuje, se během posledních dvanácti let v Poslanecké sněmovně objevily už vícekrát. Parlament je jeden po druhém vždy odmítl.

 

 

Kontakt:            Vojtěch Kotecký, Hnutí DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Pavel Černohous, Ateliér pro životní prostředí, telefon 608 901 291, email pavel@cernohous.cz

Petra Humlíčková, Zelený kruh, telefon 732 685 835, email petra.humlickova@zelenykruh.cz

Martin Skalský, Arnika – Centrum pro podporu občanů, telefon 775 168 026, email martin.skalsky@arnika.org

Luděk Šikola, Ekologický právní servis, telefon 731 177 074, email ludek.sikola@eps.cz

Pavla Matějková, Calla, telefon  387 310 166, email pavla.matejkova@calla.cz

 

 

Poznámky:

 

[1] Podrobnosti: www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=5&T=580

 

[2] Čtyři poslanci totiž tvrdí, že pokud nejsou občanská práva zakotvena přímo ve stavebním zákoně, nýbrž speciální normou o ochraně přírody a krajiny, vůbec by se na stavební řízení neměla vztahovat a jde pouze o omyl. Ale ve skutečnosti je v legislativě běžná (a pochopitelná) praxe, že hlavní zákon (zde stavební) určuje obecné pravidlo (proceduru stavebního řízení pro všechny stavby), ovšem pro zvláštní případy (stavební řízení u velkých projektů, které mohou narušit kvalitu života) mohou být stanovena ještě dodatečná pravidla (občanská práva místních lidí) ve speciální normě (zákon o ochraně přírody a krajiny).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů