Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda odložila projednávání novely zákona o EIA na příští týden

Vláda odložila projednávání novely zákona o EIA na příští týden
Česká vláda dnes nerozhodla o návrhu novely zákona o posuzování vlivů na životního prostředí (EIA), která má umožnit účastníkům řízení požádat soud o přezkoumání posudku. Jeho projednávání odložila na příští týden. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) tak učinila kvůli nepřítomnosti ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) na dnešním zasedání. Pokud vláda novelu neschválí, hrozí České republice podle MŽP žaloba od Evropské komise.
Podle Bursíka není přerušení projednávání tohoto návrhu problém a ministr očekává jeho schválení.
Procesem EIA musí podle zákona projít každý větší stavební záměr a MŽP v jeho závěru vydává posudek. Účastníci řízení se dosud mohou odvolat k soudu až ve chvíli, kdy projekt prošel i stavebním řízením, což však neodpovídá evropskému právu. Podle české právní úpravy má možnost dosáhnout soudního přezkumu navíc pouze úzký okruh účastníků řízení, a nikoli dotčená veřejnost ve smyslu směrnice.
Zákon by proto měl být doplněn o odstavec, podle kterého se mohou občanská sdružení, jejichž předmětem činnosti je ochrana životního prostředí, a dotčené obce domáhat žalobou zrušení rozhodnutí za předpokladu, že podaly písemné vyjádření k dokumentaci nebo posudku ve lhůtách stanovených zákonem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů